Statuia „Sfântul Gheorghe ucigând balaurul” a fost curăţată

Actualitate

Statuia „Sfântul Gheorghe ucigând balaurul”, de pe strada Kogălniceanu,  a fost astăzi reinaugurată, după ce timp de două luni ea s-a aflat într-un proces de curăţare. La reinaugurare au participat un numeros public, consulul Ungariei la Cluj-Napoca, viceprimarul Anna Horvath, diferiţi prelaţi maghiari, politicieni din UDMR.

„Este o zi importantă pentru Cluj pentru că s-a reuşit ca o statuie de for public să fie aşa frumos restaurată. Pentr comunitatea maghiară dar şi pentru toţi clujenii este un monument important” a spus viceprimarul Anna Horvath.

Statuia, amplasată în faţa Bisericii Reformat-Calvine are soclul complet restaurat. Şi statuia a fost curăţată.  Sumele petru curăţire au provenit de la Guvernul Ungariei. Lucrările de restaurare și curățare au fost efectuate de Asociația pentru Ocrotirea Monumentelor „Kelemen Lajos”, care a obținut autorizațiile și avizele  de la primărie și Comisia Zonală a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice.

Vicepreședintele executiv al asociației, Maksay Adam, a declarat pentru cluj.travel că banii necesari recondiționării grupului statuar provin de la Guvernul Ungariei. „Am obținut o finanțare de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungaria, care ne-a alocat suma necesară pentru curățarea și restaurarea monumentului. Este vorba de o sumă de cinci milioane de forinți (78.000 de lei – n.r.), care va acoperi absolut toate costurile, de la refacerea soclului, realizarea schelelor, curățarea statuii etc.”, a spus acesta.

Potrivit acestuia, este prima lucrare de curățare și restaurare la care este supusă statuia.

Bun2Conform siteului citat, Statuia Sfântului Gheorghe ucigând balaurul de la Cluj este de fapt o copie din 1904, după o statuie realizată în 1373 de doi sculptori clujeni, Martin și Gheorghe. Cel care a comandat statuia a fost împăratul german Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei, care a amplasat-o la castelul său din Praga. Monumentul are o valoare istorică inestimabilă deoarece este prima statuie ecvestră de for public din Europa. În 1904 au fost executate două copii ale celebrei statui, una fiind amplasata la Budapesta, în apropierea Bastionului Croitorilor, cealaltă la Cluj, în Piaţa Sfântul Gheorghe, actualmente Lucian Blaga. Ulterior, statuia de la Cluj a fost mutată în faţa Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu. cluj.travel mai scrie că  și statuia care poate fi văzută actualmente la Praga, într-o curte interioară a castelului, este tot o copie, din 1967, originalul aflându-se la Galeria Națională din capitala Cehiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *