Statuia lui Donat străjuieşte şi acum Clujul.

Statuia ciobanului Donath a fost recent reamplasată şi restaurată de  Primărie, în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei “Romulus Vuia”, secţia în aer liber, de pe Tăietura Turcului, în pădurea Hoia, conform siteului local de ştiri NapocaNews.ro

Cu toate acestea statuii îi lipsesc încă mâinile. Totuşi, ea a fost restaurată de o firmă din comuna Viştea.

“Atunci cand am propus amplasarea statuii lui Donath la intrarea in Parcul Etnografic, de pe Taietura Turcului, am avut in vedere doua argumente importante: aceasta locaţie se afla in legatura cu legenda ciobanului Donat (Donath), care pare sa fie mai importanta pentru clujeni decat istoria reala a statuii; noul amplasament asigura acestui monument atat vizibilitate, cat si protectie, intr-un loc nu foarte indepartat de cel initial.As mai adauga ceva: aceasta statuie nu a fost creata pentru a fi expusa pe una dintre strazile sau intr-una dintre pietele orasului. Statuia a fost gandita pentru un spatiu aproape etnografic, asa cum erau pe atunci viile Clujului. Noi vom avea grija sa oferim statuii lui Donath un cadru adecvat.”a declaratz pentru Napoca News.ro, Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, de care ţine şi Parcul Etnografic “Romulus Vuia”.

Donath 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donath este un personaj legendar. Unii acreditează ideea că e un fel de erou clujean similar cu cel grec de la Maraton. Ciobănaşul ar fi prins de veste că turcii, care asediau Clujulul, vor să atace oraşul dinspre Tăietura Turcului şi a fugit să dea de veste în oraş după care a  murit, iar istoricii spun că e vorba de Statuia Sfântului Donthus, protectorul viilor, Clujul fiind până în secolul 19 înconjurat de vii răpuse ulterior de boala filostera.

Istoricii spun că ar fi vorba de Sf. Donathus, care a trăit în secolul al IV-lea, în vremea împăratului Constantin cel Mare. El era prieten cu un membru al familiei imperiale romane, respectiv cu nepotul lui Constantin, Iulian. Sfântul Donathus a fost martirizat în vremea lui Iulian. Biserica Sfântului Donathus a fost invadata de păgâni, care i-au luat potirul, l-au aruncat pe jos şi l-au spart. Donath a reușit să refacă paharul şi să pună înapoi vinul care s-a vărsat pe jos. De atunci, sfântul a rămas protectorul viticultorilor.

De acum statuia, care a stat într-o grădină privată sute  de ani, poate fi vizitată.

3 COMENTARII

  1. Pe terenul unde a fost statuia lui Hoia, până acum nu se putea construi , acum că au luat-o de acolo terenul a devenit liber și cineva bazat și-a tras o vila panoramic in buza dealului . Asta da manevra de gara . Oare cine a aprobat toate șmecheriile astea ? Ce șpagă grasa a încasat că sa elibereze terenul respectiv de sarcini ? Întreb și eu așa să nu mor prost !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.