27 octombrie 2014

Spectaculosul “Byzantium” revine pe scena Operei Maghiare

By In Actualitate
Dacă nu aţi ajuns la premiera operei, sau doriţi să vizionaţi încă o dată spectacolul Byzantium, acesta are loc joi, 30 octombrie, de la ora 18.30.

Elevii şi studenţii pot procura bilete gratuite la spectacol, cu legitimaţia de elev/student, la casa de bilete.

“Compozitorul maghiar de origine română György Selmeczi, a dat viaţă unui subiect istoric, care după cum mărtusiseşte autorul, l-a fascinat şi urmărit timp de 10 ani. Inspiraţia compozitorului a pornit de la ultima zi a căderii Constantinopolului, întruchipată teatral de către scriitorul maghiar Ferenc Herczeg în drama istorică Byzantium, reprezentată pentru prima dată în 1904 la Budapesta, iar în Cluj la 19 mai 1905, cu un succes răsunător. “Este  cea mai reuşită dramă istorică maghiară a  tuturor timpurilor”  afirma la începutul secolului XX criticul de teatru Sándor Hevesi.”

“Libretul a fost realizat de compozitor în colaborare cu scriitoarea Kapecz Zsuzsa, personajele fiind reduse la 15 (din 24) dar structura dramei, esenţa şi mesajul au rămas. Rezultatul, o grand opera monumentală, o frescă istorică, în care muzica joacă un rol de liant între vechi şi nou, între tradiţie şi actualitate printr-un limbaj muzical contemporan ce reflectă prin sugestii modal-arhaice (moduri greceşti, cromatice-orientale, monodii) sinteza dintre orient şi occident, cosmopolitismul lumii bizantine de tradiţie grecească care adoptase modernitatea  muzicală a renaşterii occidentale a secolului XVI.Regizorul Zakariás Zalán în colaborare cu scenografa şi designerul de costume Zeke Edith au insistat pe o viziune clasică,  pe ideea reconstituirii istorice, miza fiind pusă pe derularea aproape cinematografică a scenelor, suspansul continuu, intensitatea conflictului dramatic, dar mai ales forţa plasticizantă a  muzicii. Căci ea este cea care propulsează energiile spectacolului către finalul cathartic.”

Premiera operei Byzantium de György Selmeczi – de Mirela Mercean-Ţârc 

Dacă nu aţi ajuns la premiera operei, sau doriţi să vizionaţi încă o dată spectacolul Byzantium, vă aşteptăm joi, 30 octombrie, de la ora 18.30. Elevii şi studenţii pot procura bilete gratuite la spectacol, cu legitimaţia de elev/student, la casa de bilete.
Casa de bilete: 0264 593 468, program: zilnic între orele 10.00-13.00 și 16.30-18.30

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.