Spectacolul de teatru „Švejk în concert” a umplut Piața Unirii la Zilele Clujului

Teatru

Piața Unirii s-a umplut cu ocazia spectacolului de teatru „Švejk în concert” în prima seară a Zilelor Clujului, chiar dacă vremea a fost rece.

Spectacolul Teatrului Național Cluj este realizat după celebra PERIPEȚIILE BRAVULUI SOLDAT ŠVEJK de Jaroslav Hašek.

Foto credit: Zilele Clujului

Chiar dacă a fost rece, clujenii au venit în număr mare să vizioneze spectacolul, unul de foarte bună calitate. S-a râs în hohote, s-a aplaudat generos și s-a rezistat eroic pe o vreme nu tocmai prietenoasă.

Foto credit: Zilele Clujului

Acesta a fost aplaudat la scenă deschisă de clujeni, care au asistat la unul din cele mai de succes spectacole din actuala stagiune a Teatrului Național.

Foto credit: Zilele Clujului

Premiera spectacolului , după Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hašek, traducere de Jean Grosu, a avut loc în decembrie 2017 pe scena Naţionalului din Cluj-Napoca. Spectacol după piesa PERIPEȚIILE BRAVULUI SOLDAT ŠVEJK de Jaroslav Hašek. Traducere de Jean Grosu

spectacol concert de: Ada Milea
scenografia: Cristian Rusu
asistent muzical: Anca Hanu
maestru de lumini: Jenel Moldovan

Distribuţia:
Švejk: Adrian Cucu
Otto Katz, preot de campanie: Cătălin Herlo
Cadetul Marek: Radu Dogaru
Balon, ordonanța locotenentului Dub: Mihnea Blidariu
Vodička: Cristian Rigman
Locotenentul Dub: Miron Maxim
Locotenent-major Lukáš: Matei Rotaru
Doamnele: Anca HanuSânziana Tarţa
Colonel, apoi General-maior: Nucu Pandrea
Ordonanța Colonelului, apoi a Generalului-maior: Giovanni Mateescu

regia tehnică: Arhidiade Mureşan
sonorizare: Marius Rusu

Ada Milea spune despre ideea acestui spectacolul următoarele:  „Am vrut să pară o călătorie cu trenul spre linia frontului, dar să existe posibilitatea de a «deraia» de la ceea ce pare a fi. Am ales câteva personaje și întâmplări pe care le-am pus în tren, chiar dacă ele nu aveau vreo legătură cu drumul din cartea lui Hašek. M-a interesat atitudinea diferită a fiecăruia în drumul spre prăpăd și moarte. Cartea (sper că și concertul) profită din plin de hazul situațiilor și demonstrează că războiul e o nebunie care nu are nici o legătură cu noi (chiar dacă, eventual, murim în el)”.

În călătoria ei muzicală, Ada Milea – așa cum o face de cele mai multe ori în spectacolele ei concert – alătură umorul și reflecția serioasă, așa cum se poate vedea din versurile unui cântec ai cărui protagoniști sunt Švejk, Dub, Lukas și Otto Katz: „Ăștia te pot aresta oricând / pentru ce-ai spus în gând / pentru c-ai scris un cuvânt suspect într-un rând / trebe să ai grijă ce spui / când, unde și cui / să nu te trezești că-i vorbești inamicului”. Exemplele pot continua, dar nu dorim să răpim plăcerea spectatorilor să le descopere singuri.

Jaroslav Hašek (30 aprilie 1883 – 3 ianuarie 1923) a fost un scriitor satiric, umorist și anarhist socialist ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său Peripețiile bravului soldat Švejk, scris între 1921 și 1923, care a fost tradus în peste șaizeci de limbi și reprezintă capodopera sa fiind  considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX. O traducere parțială în limba română a acestui roman, publicată în 1935 a fost semnată de Gafița Buga, varianta integrală, tradusă de Al. O. Teodoreanu și Jean Grosu, cu ilustrații originale de Josef Lada, a apărut in 1956. Multe dintre situaţiile şi personajele din roman sunt inspirate din serviciul militar pe care Hašek l-a efectuat în cadrul Regimentului 91 Infanterie din armata austro-ungară. Hašek a mai scris și peste o mie cinci sute de povestiri. A lucrat ca jurnalist, a dus o viață de boem și farsor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *