7 aprilie 2015

Spectacole de teatru-dans cehesc la Teatrul Maghiar

By In Actualitate, Spectacol, Teatru

Venind dintr-o zonă extrem de interesantă a culturii teatrale contemporane (Voivodina, Serbia), cunoscută pentru spiritul său experimental, cele două spectacole de teatru-dans merită văzute în  7 aprilie, cu începere de la ora 19.00, respectiv 21.00, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Două producții ale Nyári Mozi Színházi Közösség, Serbia.

19.00

Five for Two

o carte scrisă fără carte

 Pe scenă un scaun, pe scaun o doamnă, ţinând în mâini o cutie. Aceasta este imaginea de început a spectacolului. E linişte, se aud doar sunete din natură, ciripit de păsări, ţârâituri. E liniştea noastră, în căldura intimă, familială a scenei.

La baza spectacolului stă un roman-eseu, mai precis o carte-dialog despre teatru, despre linişte, despre relaţiile interumane, despre căutarea de forme noi. Inspirată de spectacolele legendarului regizor american Robert Wilson și urmărind relația dintre poetul János Pilinszky și logodnica prietenului său, Sheryl Sutton (actriţă în trupa lui Robert Wilson), poemul în proză al lui Ottó Tolnai, ca și spectacolul căruia i-a servit ca punct de pornire, este o interpretare poetică a relației dintre cei doi.

Dénes Döbrei, dansatorul maghiar din Serbia care semnează coregrafia celor două spectacole, este cunoscut pe scenele contemporane atât ca dansator al Teatrului JEL condus de Josef Nadj, cât și pentru coregrafiile sale individuale. Muzica spectacolului e semnată de Ákos Szelevényi, pe care, alături de Nadj, l-am putut vedea recent la festivalul INTERFERENȚE, în spectacolul Paysage inconnu.

21.00

Împreună

Împreună pune sub lupă relaţia de dragoste într-o situaţie aparent mai puțin „critică”, mai precis în momentul împlinirii ei: bărbatul şi femeia sunt împreună, își trăiesc dragostea. Totuşi, ce le împiedică intimitatea? Sunt capabili să folosească acest mod de-a fi împreună pentru a realiza ceva în comun?

Spectacolul este rezultatul unui proces îndelungat de cercetare, în cursul căruia „scenariul” a luat fiinţă din analiza şi regândirea relaţiilor personale ale creatorilor. Însă miza a fost tocmai distanţarea faţă de materialul personal şi crearea unei acţiuni scenice care depăşeşte sfera experienţei pur personale, propunând o poveste universală despre intimitatea noastră cea de toate zilele.

Biletele pot fi achiziționate online, pe www.biletmaster.ro sau de la Casa de bilete a Teatrului.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.