11 decembrie 2017

Spectacol de teatru de Radu Țuculescu se joacă la Praga

By In Actualitate, Teatru

La sfârșitul lunii noiembrie a avut loc la Teatrul Divado Orfeus din Praga premiera piesei „Bravul nostru Micșa”, scrisă de prozatorul și omul de teatru Radu Țuculescu, după o serie lungă de peripeții. Spectacolul este programat să se joace mult timp de aici încolo, iar primele reprezentații au fost pe placul publicului din Cehia.

În urmă cu un an, scriitorul Radu Țuculescu a fost contactat de regizorul Radim Vasinka. Îi spunea că dorește să pună în scenă piesa „Bravul nostru Micșa”. Însă, drumul de la dorință și până la ridicarea cortinei pentru începerea spectacolului a fost unul lung și anevoios.

„În sfârșit! A avut loc la teatrul Orfeus din Praga, premiera cu piesa Bravul nostru Micșa! Trebuia să aibă loc anul trecut, în septembrie. Dar cu o săptămână înainte, a murit minunatul om de teatru Radu Vasinka, regizorul și interpretul principal. Apoi teatrul a fost inundat. În iunie anul acesta s-a anunțat, din nou, premiera, dar cu câteva zile înainte, una dintre actrițe a avut un accident de mașină! Deja eram năpădit de gânduri negre. De aceea nu am avut curajul să anunț premiera. Acum e pe drumul cel bun. Se va juca toată stagiunea. Cândva, voi ajunge și eu în orașul de aur să văd montarea. Momentan mă mulțumesc cu pozele”, a spus Radu Țuculescu.

După moartea regizorului, soția acestuia, actrița Irana Hyskova, a preluat îndatoririle bărbatului ei și a continuat să muncească la piesă. Premiera a fost un adevărat succes.

„Prima noapte în care s-a jucat piesa a trecut, iar spectatorii au fost încântați. A fost un adevărat succes! Îți mulțumesc pentru tot”, i-a scris într-un mail Irena Hyskova scriitorului Radu Țuculescu.

„Bravul noștru Micșa” face parte din volumul de teatru care poartă același nume. În urmă cu 5 ani, în 2012, a avut loc premiera acestui spectacol în Studio Euphorion, la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Spectacolul a fost, și aici, pe gustul publicului.

„Într-o dimineață, ritmul firesc al unei comunități tipic românești este zdruncinat de conflictul provocat de decizia Violetei de a-l da afară din casă, din curte și din viața ei pe Micșa, iubitul de-o viață, ajuns de mai bine de un an de zile paralizat, hotărâre care amenință să distrugă imaginea localității. Fiecare membru al comunității, arhetip al vieții rurale actuale, din motive egoiste, încearcă să o convingă pe Violeta să își schimbe decizia, dar fără succes. Presa, mereu vigilentă, apare la fața locului și face public acest act social plin de cruzime. Dodo, tânărul întreprinzător reîntors în comunitate, speculează „reclama“ făcută de articolul din ziar și pune în mișcare un întreg sistem de comercializare a poveștii lui Micșa care atrage după sine transformarea modului de viață de până atunci.

Piesa lui Radu Țuculescu vorbește despre inventivitatea tipic românească, conturează o lume rurală prinsă în angrenajul dezvoltării capitaliste, al cărei prim scop este obținerea unui profit prin orice mijloace. Spectacolul propus urmărește povestea acestei lumi dintr-un unghi obiectiv, care surprinde comicul amar al încercărilor de atingere a prosperității”, a declarat Tudor Lucanu, despre spectacol.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.