25 aprilie 2018

Spectacol de teatru clujean, invitat în Turcia

Acesta reprezintă România la un festival

By In Teatru

Spectacolul nonverbal „Strada cu îngeri”, montat la Teatrul de Păpuși „Puck” de regizorul Decebal Marin, va avea patru reprezentații la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional pentru Copii și Tineret „Little Ladies, Little Gentlemen” din Ankara, Turcia. Participarea artiștilor clujeni la eveniment este susținută de Institutul Cultural Român (ICR) și Consiliul Județean Cluj.

Festivalul va avea loc în capitala Turciei între 23 și 29 aprilie 2018 și este organizat cu prilejul serbării Zilei Copilului în Republica Turcia (marcată pe 23 aprile). Manifestarea reunește an de an companii de teatru din peste 40 de țări care susțin spectacole pentru un public care ajunge la aproximativ 150.000 de persoane.

Spectacolul clujean se va juca duminică, 29 aprilie și luni, 30 aprilie, de la orele 11, respectiv 14, pe scena de la Devlet Tiyatroları İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi din Ankara.

„Strada cu îngeri” este un poem vizual nonverbal, care ilustrează legătura tainică dintre oameni și îngeri. Scenariul, regia și scenografia îi aparțin lui Decebal Marin, iar muzica este compusă de Traian Păcurar. Sunt surprinse într-un limbaj poetic, specific jocului de marionete, aspecte din cotidian care, la intervenția îngerilor, reușesc să trezească binele în sufletul omului, făcându-l să devină mai conștient de frumusețea din jurul sãu.

„Fiecare dintre noi are parte de miracole cotidiene: avem momente de iluminare, momente de inspirație, când ni se pare că simțim atingerea angelică a lumii spirituale.

Despre această lumină vorbește spectacolul. Este un demers sensibil, delicat și onest”, a precizat regizorul Decebal Marin.

Din distribuție fac parte actorii: Andreea Bolovan, Ion Iurcu, Robert Gutunoiu și Andra Ștefan. Caracterele sunt realizate de Ion Bătăiosu și Decebal Marin, sculptura de Florin Marin, pictura de Elena Ilaș, iar muzica este semnată de Traian Păcurar. Spectacolul le este destinat atât copiilor de cel puțin cinci ani, cât și adolescenților și publicului adult.

Spectacolul a participat la festivaluri prestigioase de profil și a fost distins cu premii importante. Este vorba de Premiul pentru cele mai frumoase păpuși (acordat lui Decebal Marin și Ioan Bătăiosu pentru păpușile din spectacol), în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii de la Subotica, Serbia. De asemenea, echipa de actori din „Strada cu îngeri” a primit la finalul aceluiași eveniment Premiul de excelență pentru calitatea mânuirii păpușilor. Regizorul Decebal Marin a obținut Premiul pentru creativitate și excelență în folosirea mijloacelor tradiționale de animație din partea Festivalului Internațional de Animație ImPuls din București.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.