13 august 2018

Spectacol de Silviu Purcărete deschide Jocurile Culturale și Olimpice Tokyo 2020

By In Teatru

Cel mai nou spectacol creat de regizorul Silviu Purcărete, ”Povestea prinţesei deocheate”, va deschide Jocurile Culturale şi Olimpice din 2020, de la Tokyo, potrivit purtătorului de cuvânt al Teatrului Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu, Mihai Zugravu, citat de Agerpres.

Acest spectacol va putea fi văzut la Sibiu în zilele de 8 şi 12 septembrie, în Sala Eugenio Barba de la Fabrica de Cultură.

“Spectacolul ‘Povestea prinţesei deocheate’ are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care porneşte de la piesa kabuki a lui Tsuruya Namboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual şi o codificare complexă. Teatrul kabuki îşi are originile în scenele senzuale şi comice interpretate de către preoteasa Okuni şi trupa ei de actriţe. Okuni a adaptat stilul de spectacol ritualic practicat în temple, la scenarii cu subiecte laice, de cele mai multe ori deocheate”, se arată în prezentarea spectacolului.

Povestea debutează în momentul în care Seigen, stareţul unui templu, se îndrăgosteşte de tânărul său discipol, Shiragiku. Fiind condamnaţi la o viaţă de iubire imposibilă, preotul şi ucenicul său hotărăsc să se sinucidă. Tânărul moare, preotul supravieţuieşte. Şaptesprezece ani mai târziu, când Prinţesa Sakura vine la templu pentru a se călugări, Seigen recunoaşte în ea reîncarnarea feminină a lui Shiragiku şi se îndrăgosteşte din nou.

“Povestea prinţesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări şi răzbunare. Spectacolul preia aceste teme şi construieşte, cu umor şi autoironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană şi cea japoneză.

Muzica este semnată de Vasile Şirli, directorul muzical al parcului Disney din Paris.

Regizorul Silviu Purcărete

Biletele pentru “Povestea prinţesei deocheate” costă 40 şi 50 de lei. 

Acest spectacol a avut premiera în iunie 2018.

Citiți o cronică a acestui spectacol:

Un spectacol de Purcărete a atras atenţia festivalului din Edinburgh

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.