Spectacol în cadrul unui doctorat, premieră națională la Cluj.

Muzica

 

Academia de Muzică vă invită luni, 13 martie, ora 19:00, in Studioul de concerte, la opera L’occasione fa il ladro de Gioacchino Rossini.

Spectacolul face parte din proiectul de doctorat al regizoarei Silvia Papadopoulos și se constituie într-o premieră națională.

Prin aceasta s-a dorit punerea în scenă a unei piese care nu s-a mai realizat în România și prin intermediul căreia regizoarea poate face apel la ideile abordate în teza de doctorat (coordonator prof. univ. dr. Gabriel Banciu). Pe toată desfășurarea sa, spectacolul este într-o continuă mișcare, fiecare scenă aduce situații comice și acțiuni inedite ale personajelor. Regia și concepția de punere în scenă au o conduită clasică, dar sunt prezente multe elemente stilizate menite să ofere energie întregului spectacol. Răsturnările de situație și interpretarea rolurilor în stil comic contribuie la efervescența acestei producții, devenind astfel o comedie „spumoasă”.

Regizoarea Silvia Papadopoulos a desfășurat o activitate bogată de-a lungul timpului, care cuprinde, printre altele, stagii de studiu la Salzburg (în cadrul Festspielhaus și Universitatea din același oraș), la Londra (în proiectul The Oedipe Month, în colaborare cu Institutul Cultural Român și Royal Opera House).

Conducerea muzicală a operei aparține cunoscutului dirijor clujean József Horváth, fondatorul Orchestrei Classica, iar tinerii soliști sunt studenți sau absolvenți ai Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima”, care au un palmares impresionant de premii și care s-au afirmat pe plan internațional: Ștefan Von Korch, Alice Bacalu, Alexandru Suciu, Renáta Gebe Fugi, László Mányoki, Radu Cîmpan, Vlad Sebastian, Antonia Indrei, Pavel Răzvan. Pregătirea muzicală este asigurată de Cornelia Cuteanu, iar coregrafia este semnată de Livia Tulbure Gună, cadre didactice universitare cu o bogată activitate artistică.

Scenografia aparține clasei de Design Textil a Universității de Artă și Design, anul III, (coordonate de prof. univ. dr. Liliana Moraru, asist. drd. Axenia Roșca); se remarcă utilizarea unor tehnici variate – de la cele clasice și tradiționale până la cele moderne.

Aranjamentul orchestral aparține unuia dintre cei mai prolifici tineri muzicieni clujeni, compozitorul Dan Variu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *