31 mai 2016

SPECIAL Bodyguard-ul vedetelor de la TIFF, Tudor Şoaită: Cel mai tare m-a scos din sărite Nastassja Kinski

By In A 7-a, Special

An de an, TIFF-ul invită câte o vedetă importantă din cinematografia internațională. De securitatea fiecăreia în parte, din 2005 până în prezent se ocupă Tudor Şoaită pentru care a fi bodyguard nu înseamnă doar o meserie, ci și o pasiune.

La ediția aniversară în care TIFF-ul împlinește 15 ani, Tudor Şoaită a povestit pentru Clujulcultural.ro câteva dintre momentele pe care le-a trăit ca bodyguard al festivalului. Înainte a lucrat în Ministerul Apărării Naționale de unde a plecat în 1997. Trei ani după aceea s-a angajat la o firmă de securitate, iar astăzi este coordonator de securitate al TIFF-ului.

În anul 2005 a intrat în echipa festivalului pentru prima dată, inițial ca voluntar. Prima vedetă de care a avut grijă a fost actrița de origine franceză Annie Girardot. Printre personalitățile pe care le-a păzit până acum se numără Claudia Cardinale, Geraldine Chaplin, Jacqueline Bisset, Debra Winger,  Nastassja Kinski, Franco Nero sau Michele Placido.

1a5fc21

The Bodyguard: Tudor Şoaită

Despre vedete are păreri împărțite: Cel mai tare m-a scos din sărite Nastassja Kinski care mi se pare o ființă dificilă. Cele mai prietenoase însă au fost Claudia Cardinale și Geraldine Chaplin care au fost niște femei fără prea multe pretenții, prietenoase, comunicative, glumețe. Îmi aduc aminte că la una dintre petrecerile festivalului eram lângă Geraldine Chaplin și la un moment dat am crezut că o să cadă. De fapt, ea s-a lăsat în sfoară spre uimirea invitațiilor și a celor de la presă.

            Invitata specială de anul trecut, Nastassja Kinski a fost cea mai dificilă persoană de care s-a ocupat și tot de ea este legat și cel mai haios eveniment pentru bodyguard: atunci când s-a împiedicat și a căzut chiar pe covorul roșu.

0_12

Mereu în umbră. Tudor Şoaită şi Jacqueline Bisset la TIFF

 

Dacă de cele mai multe ori presa și gărzile de corp joacă pe fronturi opuse, fiecare urmărindu-și scopul, Tudor Soaiță spune că nu s-a întâmplat să aibă probleme cu cei din presa clujeană:  ,,Având în vedere că lucrez cu majoritatea celor din presă și cu mulți dintre ei sunt prieten, am avut o relație bună. Cam întotdeauna am discutat cu ei înainte, le-am explicat care sunt condițiile  și chiar au înțeles. Mai sunt și cei veniți din alte părți, care nu știu care sunt regulile festivalului legate de vedete, unde am avut mici discuții, dar nu ceva la care să fie nevoie de intervenții de forță.”

chaplin_0

cu Geraldine Chaplin

Pe de altă parte, legăturile cu lumea cinematografiei nu par a fi chiar întâmplătoare. Tatăl bodyguard-ului a fost proiecționist la cinematograf în vremea comunismului, așadar, cum singur spune, a crescut în săli de cinema. Întrebat ce înseamnă pentru el TIFF-ul, a răspuns fără să clipească: ,,Tot!”.

1_e0e11b

Tudor şi două dive: Jacqueline Bisset şi Monica Bârlădeanu

Ar renunța la meseria de bodyguard? Nu și-a pus până acum problema să o facă, dar dacă mâine ar fi pus în fața faptului împlinit, Tudor Soaiță ar fi profesor de sport, iar dacă ar trebui să aleagă între un job la minister și unul la TIFF, l-ar alege pe cel din urmă ,,categoric”. Între timp,  bodyguard-ul este de găsit mai mereu pe la Casa TIFF , pregătit fiind de venirea Sophiei Loren, invitata specială din acest an.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.