10 septembrie 2014

Sociologul Vasile Dâncu: la Cluj avem o lipsă de solidaritate la proiecte

By In Clio

Profesorul de comunicare Vasile Dâncu a răspuns, luni, la o întrebare pusă de reporterul clujulcultural .ro referitoare la modul cum clujenii şi oraşul Cluj-Napoca se raportează la candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Vasile Dâncu a criticat situaţia şi a spus că proiectul nu e suficient susţinut:

“Noi am făcut un studiu în jurul acestui proiect unde am constatat că nici comportamentul cultural al clujenilor nu este la nivelul celui pe care ni l-ar plăcea noi să credem. Acest proiect, pe lângă susţinerea tinerilor din Asociaţia Cluj 2021, încă are nevoie de susţinere să câştige, are nevoie de încă câteva lucruri care nu ţin de echipa de tineri. Ei au o susţinere publică foarte diversă, avem o planificare perfectă, dar nu ajunge, avem nevoie de o susţinere a publicului pentru a câştiga. Cluj Capitală Culturală Europeană este o afacere, o afacere a noastră, a tuturor. Este nevoie de o susţinere mult mai importantă a autorităţilor, susţinerea Consiliului Judeţean , a răspuns Vasile Dâncu, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

LOGO CLUJbun

Nu ne ştim susţine proiectele!

Dâncu a mai spus că în urma măsurătorilor din Barometrul de Consum Cultural 2014, nedat publicităţii, se observă exact situaţia  iar oraşul nu se implică suficient în proiect. Acesta a  lăudat logoul care a câştigat concursul de identitate vizuală a candidaturii.

“Pentru brandurile oraşului câştigarea titlului ar însemna foarte mult, inclusiv brandurile vechi clujene, care se zbat să supravieţuiască, pot intra în această culoare specială a Clujului. În modul cum oraşul va fi proiectat prin acest logo, îmbrăcăm Clujul într-o haină frumoasă în care îi ascundem şi defectele. Nu avem încă o participare intelectuală, această dimensiune culturală a universităţii. Constat că la Cluj avem o lipsă de solidaritate la proiecte. Când cineva vine cu un proiect alţii nu îl sprijină, dacă e ungur nu îl sprijinim, dacă e român e considerat naţionalist, dacă e bătrân de ce e prea bătrân, dacă e tânăr nimeni nu-l sprijină. Clujul a reuşit să mărească distanţa faţă de alte oraşe, merge înainte dintr-un fel de inerţie. Ca să corespundă unui standard european mai avem foarte multe de făcut. Avem avantajul diversităţii, ne-am obişnuit să-l ascultăm pe celălalt, dar trebuie să lucrăm împreună ceea ce nu este caracteristic poporului român. Acest logo poate fi un steag fluturat peste cetate care să ne aducă împreună”, a explicat acesta.

Declaraţiile au fost făcute după anunţarea câştigătorului logo-ului pentru identitatea vizuală a candidaturii. Logoul a fost câştigat de o absolventă a UAD. Clujulcultural.ro a scris pe larg despre aceasta aici

Dâncu a făcut parte din juriul de 8 persoane care au decis care va fi logoul. Au existat in spatiul virtual critici la adresa logo-ului,

“Din ce am avut mi s-a părut că răspunde cel mai bine la cerinţele noastre”, a apărat Dâncu decizia finală.

Publicul a votat doar pe locul 5 logoul câştigător dar juriul a mers pe altă decizie.

 

2 Comments
 1. alma 10 septembrie 2014

  Chiar n-aveti nicio limita de bun simt si nicio rusine, dle Dancu?!
  Sper sa vi se intoarca, inzecit, inmiit…
  E gretos cit de des apareti pe acest site, spunand nimic, dar fiind specialist in orice.Il finantati, l-ati cumparat, ?! ca sa stim o treaba… oricum devine nefrecventabil, helas…

  Reply
  • Redactia 10 septembrie 2014

   Alma: de cand am lansat siteul, de peste un an, este a treia oara cand dl. Dancu apare cu declaratii pe el, prima oara a aparut acum ….1 an, a doua oara luni si acum e a treia oara. Va asiguram ca siteul nu e detinut de dl. Dancu, el e proprietatea jurnalistului Tiberiu Fărcaş.

   In ce priveste declaratiile domniei sale suntem de data asta de acord cu ce a spus la lansarea Logoului castigator.

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.