29 mai 2016

Singurul român în spațiu, Dumitru Prunariu: Fiecare cosmonaut este un cobai

By In A 7-a, Actualitate

Dumitru Prunariu este primul și singurul român care a zburat în cosmos acum 35 de ani. La discuțiile din TIFF Lounge a vorbit despre experiența de cosmonaut, dar și despre cum funcționează diplomația în acest domeniu. Mai mult, în discuție s-a adus și ideea că secolul XXI vine cu posibilitatea unor contacte de gradul trei cu ființe de pe alte planete.

 

 Culisele pregătirii pentru zborul în spațiu

Cosmonautul fost prezent la TIFF la proiecția filmului ,,Opt zile în cosmos”, care conține imagini din aventura lui în spațiu, filmate chiar de echipaj. Este fascinat de tot ceea ce este dincolo de nori, iar interesul său se alimentează zilnic, atât cu cercetări științifice, cât și cu filmele science-fiction pe care le urmărește. Este la curent cu ultimele producții de profil, iar de celebrul Gravity spune că a fost cucerit: ,,Am fost puternic impresionat de realizarea filmului Gravity. Detaliile corespund, simularea spațiului cosmic este făcută extraordinar. În schimb, deșeurile cosmice nu vin în realitate  chiar așa ca în film. Mesajul pe care îl transmite este, după mine, extraordinar. Atunci când Sandra Bullock revine pe Pământ și iese din apă reprezintă de fapt nașterea umană.”

Dumitru_prunariu_saulpop.29.05.2016-7579

Dincolo de asta, viața reală a cosmonauților nu este nici pe departe o joacă de-a zborul trasă în mai multe duble, ci reprezintă ani întregi de studiu și de antrenament: ,,Fiecare cosmonaut care zboară în spațiul cosmic este un cobai. Un cobai pentru diferite tipuri de experimente. Eu de exemplu eram îmbrăcat în senzori din cap până-n picioare de două ori pe zi, dimineața și seara. Pentru aproximativ o oră mi se înregistrau în poziție de relaxare sau de efort, făcând diverse activități, parametrii medicali care erau analizați, interpretați și se vedea cum se comportă organismul meu în faza acută de adaptare în imponderabilitate în primele zile, în faza de adapatare care nu se produce niciodată complet. Toate acestea se realizează în laboratoare cu echipamente care sunt dinainte gândite, produse și trimise sus.”

            De asemenea, el spune că s-a antrenat timp de două luni singur în simulator. Toți cosmonauții învață cum să readucă în condiții de siguranță nava atunci când se întâmplă o avarie, fără participarea celorlalți participanți la zbor.

Întrebat fiind de supravegeherea și cenzura Uniunii Sovietice, Dumitru Prunariu a spus că nimeni nu și-a asumat riscul să le ascundă anumite butoane sau comenzi din nava cosmică: ,,Nu existau butoane la care să nu am acces. Noi a trebuit să învățăm de la A la Z fiecare șurub și fiecare circuit al navelor cosmice, construcția lor, ceea ce trebuia făcut în caz de avarie. E adevărat însă că tot ce era legat de naveta purtătoare am învățat pe caiete secretizate, pe care le-am predat înapoi și la care n-am mai avut acces. Am dat examene și am rămas cu cunoștințele din cap.”

De ce România nu a mai trimis pe nimeni în spațiu?

            Motivul pentru care a rămas singrul care a zburat în cosmos ține de mai mulți factori: ,,Este un context politic, economic și de cooperare internațională. In 1981 România făcea parte dintr-un tratat internațional care stabilea colaboararea între statele socialiste la nivelul spațiului cosmic. Se programau experimente în comun care să ducă mai departe știința cosmică. Programul nu a fost anulat, dar după 1989 nu s-a mai respectat, altele fiind prioritățile.”

Despre zilele în spațiu, Dumitru Prunariu povestește că în primele două a simțit nevoia să se împingă cu picioarele într-un perete și cu capul în celălalt pentru a pune presiune și a-și simți în continuare greutatea capului. ,,Am avut perioadele mele de teamă, de frică, dar nu în timpul spațiului cosmic, ci înainte de lansare. În timpul zborului aveam un program riguros, mult prea greu ca să mă mai gândesc la ce e pe Pământ. Văzând Pământul ai un sentiment complex: de măreție, de putere, dar și de vulnerabilitate. La întoarcere însă, trăiam o explozie de bucurie prin care mi-am exteriorizat tot ce am simțit în acea experiență.”, a mai spus acesta.

Revenit în România, Dumitru Prunariu s-a bucurat de promovare și de respectul oamenilor din jur. A avut o lună de deplasări prin țară, iar chipul său era imprimat pe timbre. Având 28 de ani era ,,total nevinovat din punct de vedere politic”. Totuși, din cauza faptul că lumea îl privea admirativ, Nicolae Ceaușescu s-a simțit amenințat de toată această promovare și, tacit, s-a hotărât ca atât la nivelul televiziunii naționale, cât și în alte întâniri, Dumitru Prunariu să nu mai fie în centrul atenției.

Comunicarea între state, cea mai sigură cale pentru progres și securitate

            Din punctul său de vedere, niciun stat nu reușește nici la nivel național, nici la cel internațional dacă rămâne individualist. Potrivit lui, chiar dacă URSS-ul a lăsat urme adânci în istoria noastră, nu ne putem rupe total de relațiile la nivel diplomatic: ,,Adevărul este că în domeniul diplomatic trebuie să știi care îți este interesul și să acționezi în așa fel încât să îți îndeplinești scopul, chiar dacă pe alocuri îți calci pe mândrie sau pe rănile pe care ți le-a produs un anumit vecin. Oricând cu vecinii trebuie să ai o relație de colaborare. Trebuie să ai o portiță de comunicare. Fără dialog nu poți să ajungi la o înțelegere. Eu am fost mereu pentru dialog!”

Sigur pe sine spune că nu exclude ideea că am fi putut fi vizitați de alte civilizații până acum. Mai mult, întreaga comunitate care se ocupă de studiul spațiului cosmic se așteptă în secolul acesta contacte de gradul trei.

Dumitru Prunariu a mai anuțat și că Discovery a  pregătit un program de lungă durată axat pe educația despre spațiul cosmic, cu scopul de a-i face pe tineri să fie interesați de acest domeniu.

Text&foto: Loredana Bertișan

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.