SF din Germania și România la Cluj

A 7-a Actualitate

Seria de filme ”Tomorrow and Beyond”, organizată de Centrul Cultural German, face o radiografie a genului prin filme reprezentative: de la producții science-fiction clasice la thrillere recente și comedie trash.

Evenimentul va avea loc în Palatul Urania iar sâmbătă vor fi proiectate mai multe episoade ale unui serial SF la Centrul Cultural German.

Filmele vor fi subtitrate în limba engleză. Intrarea liberă.

Lumea de mâine a încântat oamenii încă dintotdeauna iar acest lucru este exploatat cel mai bine de filmele științifico-fantastice. Astăzi este un gen popular de romane, filme, jocuri video și alte medii, primele povești science-fiction fiind la modă deja din a doua parte a secolului 19. Mulți consideră genul science-fiction ca fiind doar un cadru pentru povești naive cu aventuri, însă unii dintre scriitorii de mai demult aveau studii în domeniile despre care scriau iar multe cărți științifico-fantastice au inspirat în mod direct noi tehnologii. Spre exemplu, Hermann Oberth, unul dintre pionierii rachetei și astronauticii, născut în Mediaș, a menționat că operele lui Jules Verne l-au impulsionat să construiască o rachetă spațială. Chiar și în cazul problemelor politice și sociale, science-fiction poate avea un rol: utopiile și distopiile au permis autorilor să ocolească cenzura.

 

 

PROGRAM

23.11.2017 | Urania Palace

18:30 – Film: S-a furat o bombă

20:00 – Film: Wir sind die Flut

 

24.11.2017 | Urania Palace

18:30 – Film: The Wild Blue Yonder

20:00 – Film: Hell

 

25.11.2017 | Centrul Cultural German

17:00 – Serial TV: Ijon Tichy: Raumpilot

S-a furat o bombă

RO 1961, 65 Min, R: Ion Popescu-Gopo

S-a furat o bombă este o parodie cu spioni, complet lipsită de dialog. Regizat de Ion Popescu-Gopo, povestea îl prezintă pe un tânăr șomer care găsește întâmplător un geamantan cu o bombă atomică. Urmărit de poliție, gangsteri și firme dubioase, personajul trece prin numeroase situații absurde, până găsește în final o nouă perspectivă pentru energia nucleară. Filmul a fost prezentat și publicului din Vest în cadrul Festivalului de la Cannes în 1962, unde a primit foarte multe critici pozitive. Filmul S-a furat o bombă a primit premii și la festivalurile din Edinburgh, Salonic sau Viena.

Wir sind die Flut (We Are the Tide)

DE 2016, 84 Min, R: Sebastian Hilger

 Windholm este o localitate mică pe coasta de Nord a Germaniei, aflată permanent sub influența curenților oceanului. Într-o zi, o porțiune imensă de ocean dispare și odată cu ea, și copiii din sat, care se jucau pe mal. Apa nu mai revine iar 15 ani mai târziu zona respectivă este transformată în teritoriu ocupat de armată. Tânărul fizician Micha cercetează despre fenomenul misterios petrecut în urmă cu mulți ani, însă se lovește de multe piedici, unele foarte misterioase. We Are the Tide este un thriller de mister cu elemente de science-fiction și câștigător al premiului publicului la ediția a 34-a a Festivalului de la Torino.

The Wild Blue Yonder

DE, FR, GB & US 2005, 80 Min, R: Werner Herzog

 În The Wild Blue Yonder un extraterestru aterizat pe Pământ povestește despre decăderea planetei sale din galaxia Andromeda și despre încercările speciei de care aparține de a coloniza Pământul. În același timp, oamenii țintesc către stele și își doresc să creeze propria lor colonie extraterestră. Renumitul regizor german Werner Herzog continuă în acest film experimentul început în anul 1992, intitulat Lektionen in Finsternis (Lecții în întuneric): secvențe din diverse filme documentare sunt combinate cu interviuri scoase din context, pe un fond muzical foarte marcant și cu narațiunea extraterestrului, astfel reieșind un fir epic artistic, rar întâlnit în arta cinematografică.

Hell

DE & CH 2011, 89 Min, R: Tim Fehlbaum

 Hell este un thriller despre sfârșitul lumii, care a cunoscut succesul internațional datorită aspectului independent și al firului narativ captivant. Acțiunea are loc în viitorul apropiat (anul 2016), însă în doar cinci ani aspectul planetei se schimbă drastic: din cauza radiațiilor solare puternice totul devine pustiu, mai rămân doar puțini oameni în viață iar apa și benzina sunt resurse aprig disputate. Filmul urmărește parcursul unei grupe de supraviețuitori, care trebuie să facă față penuriei de alimente și bandelor de infractori. Hell a fost nominalizat de șase ori la Premiul German de Film 2012 și a fost apreciat de către Oficiul de Evaluare al Filmelor Wiesbaden drept “deosebit de valoros”.

Ijon Tichy: Raumpilot

DE 2006-2011, 22 min. episodul, sezonul 2

Ijon Tichy: Space pilot este o satiră și totodată un omagiu plin de umor adus serialelor clasice de science-fiction ale anilor 1960. Cu multă atenție pentru detalii și respect față de modelele lor, producătorii serialului preiau factorul trash din serialele Raumpatrouille Orion și Raumschiff Enterprise și le folosesc în mod intenționat drept elemente de stil. Spre exemplu, în cazul Raumpatrouille Orion vremurile ofereau posibilități limitate pentru înscenarea diverselor trucuri, astfel au fost nevoiți să se folosească de obiecte uzuale (funcționalitatea multor obiecte casnice precum fier de călcat, cap de duș etc. a fost regândită) iar Ijon Tichy a preluat acest concept. Acțiunea serialului se bazează în mare parte pe opera Jurnalele stelelor de Stanislaw Lems și îi urmărește pe eroul Tichy și pe asistenta acestuia, Analoge Halluzinelle, jucată de către Nora Tschirner, de-a lungul aventurilor pe planete ciudate și în situații absurde. Ijon Tichy a câștigat premiul Televiziunii Germane și medalia de bronz la New York Broadcasting Festival. Centrul Cultural German Cluj va arăta pe parcursul unei după-amieze sezonul doi al serialului, cu posibilitatea ulterioară de a discuta pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *