31 ianuarie 2020

Serile Clujul Cultural#7 s-au cum să faci istoria serviciilor secrete din WW2 atractivă

By In Esenţial

Aspecte de la Serile Clujul Cultural, editia a 7-a, ieri seară la Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” Cluj, organizată de siteul clujulcultural.ro în parteneriat cu biblioteca.

Peste două ore discuții, 52 de întrebări, răsăunsuri, un dialog adâncit după prezentarea foarte clară și argumentată a istoricului Ottmar Trasca,  pe tema relației dintre Abwher, serviciul secret german al Armatei, condus de Wilhelm Canaris și Serviciul Special de Informații (SSI), condus de Moruzov apoi de Eugen Cristescu.

Istoricul Dr. Ottmar Trașcă, de la Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române-filiala Cluj, a susțiut în 30 ianuarie 2020, ora 18.00, sala ”Ioan Mușlea”, prezentarea „De la Wilhelm Canaris la Eugen Cristescu. Serviciul secret german (rezidența Abwehr în România) și colaborarea cu Serviciul Special de Informații din România în timpul celui de-al doilea război mondial”.

Prezentarea a fost bazată pe noi descoperiri din arhive internaționale studiate recent, unele în premieră mondială.

Dr. Ottmar Trașcă a prezentat și un set de fotografii, unele inedite, cu Rezidența Abwehr în România și SSI.

Trașcă este proaspăt premiat pentru carte de istorie al Academiei Române, pentru un masiv volum dedicat unui diplomat român care a salvat evrei în WW2. Acesta lucrează la o monografie în premieră mondială a serviciului secret german al Armatei-rezidența din România ( Abwehr, condus de celebrul feldmareșal Wilhelm Canaris), în cel de-al doilea război mondial.

Un sef de operatiuni al SSI

S-a discutat, s-a și râs de ce s-a întâmplat, încurcături incredibile, s-au dat exemple de operațiuni reușite sau eșuate. A fost totul ca un bun roman de spionaj.

Serile Clujul Cultural vor continua pe durata acestui an.

Public la Serile Clujul Cultural#7

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.