În Colecția Echinox, coordonată de Horia Bădescu, Ion Pop și Eugen Uricaru, a apărut antologia de poeme „Secundele melcului” de Ion Urcan. Cu o Prefaţă semnată de Ion Pop și o copertă ilustrată de Ileana Urcan (detaliu din „Pasărea lunii”, acuarelă), cartea comemorează un an de la moartea poetului, fiind publicată sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

„Ion Urcan atinsese cu a doua sa carte de poeme o cotă înaltă a maturității creatoare, asigurându-și mai mult decât oricând mari și uneori spectaculoase libertăți, atât în registrul cotidian al expresiei, cât și în spațiul ludic, rafinat și inventiv, în care «operatorul limbajului» dovedea eminente calități de modelator al materiei verbale. Întrerupt brutal într-un moment de vârf, scrisul său lasă, dincolo de marea tristețe provocată de dispariția sa fizică, destule pagini rezistente, de autentică vibrație lirică și de marcă stilistică originală.” (Ion Pop)

Ion Urcan s-a născut în 21 septembrie 1955, în satul Luna, județul Cluj. A absolvit Liceul la Câmpia Turzii, secția umanistă, în 1974, apoi Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specialitatea Limba și literatura română – Limba franceză (1979). A fost redactor la revista „Echinox” între 1976 și 1979. Doctor în filologie la UBB, cu o teză dedicată lui Ion Budai-Deleanu (2002 – avându-l ca îndrumător pe V. Fanache). Între 2004 și 2008, lector asociat la Universitatea de Nord Baia Mare. Între 2008 și 2009, inspector de specialitate la ISJ Bistrița-Năsăud. A publicat volumele: „Ad usum Delphini” (versuri), Ed. Echinox, 1994; „Opera literară a lui Ion Budai-Deleanu”, Ed. Casa Cărții de Știință, 2004; „Contexte ale Țiganiadei”, Ed. Paralela 45, 2010, „O seară la restaurant” (versuri), Ed. Charmides, 2016, precum și eseuri, interviuri, traduceri din limba franceză, cronici și recenzii în reviste literare din țară. A fost muzeograf la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud și profesor de liceu la Bistrița. Ion Urcan a încetat din viață în 21 martie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.