3 martie 2014

Se lansează REACTOR, cel mai nou spaţiu de creaţie şi experiment din Cluj! Maraton cultural de 24 de ore!

By In Special

Cel mai nou spaţiu de creaţie şi experiment din zona culturală clujeană, intitulat REACTOR, se va lansa vineri, 21 martie 2014, ora 17:00, pe strada Petofi Sandor, nr 4, Cluj-Napoca, informează organizatorii Doru Taloș și Oana Mardare, din echipa REACTOR. Aceştia,  împreună cu alţi artişti asociaţi, au dat publicităţii un manifest artistic şi oferta lor culturală.

Manifest REACTOR: 

Arta independentă are adesea nevoie de o casă. Teatru, dans, muzică, artă plastică, performance, toate se hrănesc din om și societate, pentru ca mai apoi să întoarcă acest favor. Emoția, corporalitatea, imaginea, fantasticul, jocul devin act artistic atunci când întâlnesc echilibrul scenic. REACTOR întâmpină această nevoie de a concretiza potențialul creator şi oferă un spațiu în care toate acestea să-și găsească împlinirea. Spectatorul e invitat să se implice, să aleagă, să susțină sau să desființeze.

REACTOR este un spațiu în mișcare în centrul unui oraș dinamic, un oraș care își propune să crească prin tineri, prin ceea ce au ei de oferit. Clujul are ocazia să susţină un loc care să îl ajute la propria dezvoltare, un loc în continuă căutare de imaginar constructiv, de educare și de formare prin artă.

Azi, artistul e dator să se îngrijească și de canalul prin care creația lui ajunge la spectator , să ofere spațiul de întâlnire. Azi, REACTOR își propune să anuleze peiorativul din independența artei independente. Azi e momentul în care aceasta se integrează, se conectează și devine dependentă de om, de implicarea lui activă, de comunicare, de multiculturalitate.

Despre proiect:

Acest proiect s-a născut din dorința unor tineri actori de a găsi un loc în care să își investească timpul, ideile, energia și care să le asigure libertatea artistică și continuitatea necesare pentru a-și face auzite vocile.

REACTOR își propune să devină un teatru independent activ în Cluj-Napoca și totodată, un centru de creație deschis tuturor artiștilor care au ceva de spus. Obiectivul nostru principal este oferirea unui spațiu cultural alternativ care să permită vizibilitatea unei noi generații de artiști. Necesitatea unui astfel de spațiu se resimte și din perspectiva consumatorului – publicul clujean nu este obișnuit cu existența unui teatru independent care să îi prezinte în mod constant o ofertă, iar Clujul nu are la ora actuală suficiente spaţii culturale accesibile, cu atât mai puţin un teatru independent stabil. REACTOR își propune satisfacerea acestei necesități simțite atât din partea publicului, cât și a artiștilor.

Expoziţia absolvenţilor UAD este spectaculoasă.

Punem la dispoziție:

-un studio de teatru de 100 mp, dotat profesional, cu o capacitate de  80 de locuri

-un spațiu expozițional de 45 mp

-un spațiu neconvențional de 50 mp

Activitatea sălii este concepută pe două Module, pe care le vom lansa treptat în decursul primei stagiuni.

Modulul ACTIV cuprinde activitățile de tip reprezentații și este format din platformele:

  • REACTOR  – platforma principală sub care vom prezenta spectacolele de teatru independente., atât producțiile proprii, cât și spectacolele rezidente ale altor companii de teatru. O dată pe lună ne propunem să aducem un spectacol din afara Clujului, pentru a încuraja comunicarea și deschiderea față de comunitatea națională a artiștilor independenți
  • ImproREACTOR – este platforma sub care vom prezenta, în fiecare miercuri, spectacolele de teatru de tip impro-show.
  • alterREACTOR – este platforma sub care vom organiza, în fiecare joi, un eveniment cultural din altă categorie decât teatru: concerte, recitaluri, performance-uri, dans etc.
  • REACTOR liber – este platforma sub care vom oferi publicului, o dată pe săptămână, posibilitatea de a participa gratis la o activitate culturală, menită să îi trezească interesul față de divertismentul cultural și importanța comunicării prin artă.

Modulul REACTIV cuprinde o serie de activități educaționale, concepute pe diferite segmente:

  • REACTOR profesional – este platforma sub care vom organiza ateliere de teatru, de dezvoltare personală și public speaking, pentru oameni care își doresc îmbunătățirea diferitor abilități: vorbirea, creativitatea, deschiderea etc.
  • REACTOR mini – este platforma coordonată de regizorul Delia Gavlițchi, dedicată spectacolelor și atelierelor pentru copii.
  • REACTOR social – este platforma coordonată de regizorul Cristian Ban, sub care vom concepe spectacole, proiecte și ateliere cu caracter social.

Evenimentul de lansare al spaţiului REACTOR de creaţie şi experiment va da startul modulului ACTIV. Prima producţie proprie va intra în lucru la finalul lunii martie, odată cu începerea unui training în vederea pregătirii echipei ImproReactor. Vor fi de asemenea programate spectacolele luate în rezidenţă şi celelalte evenimente propuse în cadrul acestui modul. ReactorMini este programat pentru lansare la o lună după deschiderea spaţiului. După alte 3 luni  va demara ReactorSocial, începând cu luna iunie fiind în plan primul proiect în această direcţie. În luna septembrie va avea loc lansarea ReactorProfesional, dedicat tuturor celor care vor să se perfecţioneze.

Despre evenimentul de lansare: 21 – 23 martie 2014

Vom inaugura spațiul printr-un eveniment inedit și ambițios: un maraton al artei de 24 de ore, în cadrul căruia se vor prezenta numeroase acte artistice a câte 15 minute fiecare. Vom  mobiliza astfel mai bine de 80 de artiști clujeni din toate domeniile sub deviza „Caută o reacție!”. Intrarea va fi liberă, deoarece obiectivul acestui eveniment este de a face vizibil potențialul artiștilor clujeni și de a oferi o monstră din ceea ce ne dorim să facem în REACTOR.

Programul lansării mai cuprinde o conferință publică cu tema Pasul spre mișcarea artistică independentă, un spectacol de teatru-sport al trupei JustPushPlay și un concert Ada Milea.

Despre noi

Echipa REACTOR este formată din Doru Taloș și Oana Mardare – actori cu experiență în teatrul instituționalizat și familiarizați cu peisajul cultural din țară și din străinătate, Raluca Mara – actriță, cu experiența activă a patru stagiuni în teatrele de stat, cât și în regim independent, prin crearea și managementul proiectelor personale; Cristian Ban – regizor și coordonator al proiectului ReactorSocial, cu numeroase spectacole montate în România și în străinătate, Delia Gavlițchi – regizor și coordonator al proiectului ReactorMini, Daniel Peslari – cu o importantă experiență în domeniul coordonării, administrării și organizării de acțiuni social-culturale, dar și numeroși alti artişi.

1 Comment
  1. […] Cel mai nou spaţiu de creaţie şi experiment din zona culturală clujeană, intitulat REACTOR, se va lansa vineri, 21 martie 2014, ora 17:00, pe strada Petofi Sandor, nr 4, Cluj-Napoca, informează organizatorii Doru Taloș și Oana Mardare, din echipa REACTOR. Aceştia,  împreună cu alţi artişti asociaţi, au dat publicităţii un manifest artistic şi oferta lor culturală. Arta independentă are adesea nevoie de o casă. Teatru, dans, muzică, artă plastică, performance, toate se hrănesc din om și societate, pentru ca mai apoi să întoarcă acest favor. Emoția, corporalitatea, imaginea, fantasticul, jocul devin act artistic atunci când întâlnesc echilibrul scenic. REACTOR întâmpină această nevoie de a concretiza potențialul creator şi oferă un spațiu în care toate acestea să-și găsească împlinirea. Spectatorul e invitat să se implice, să aleagă, să susțină sau să desființeze. Citeşte despre noul spaţiu cultural pe clujulcultural.ro. […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.