Radio Pata este un radio comunitar streaming 24/7 – co-creat de membri comunităților vizate care va fi dezvoltat în următorii doi ani.
Prin procese de co-decizionare, membri comunităților vor putea să-și prioritizeze temele care vor fi abordate prin Radio Pata. Ei stabilesc grila de program a radioului, informații de autoorganizare comunitară și privind serviciile publice furnizate de oraș.
Grila de program va putea conține emisiuni de cultura, istoria și tradiția romilor, interviuri (cu cetățeni, experți, lideri romi), cursuri de limba romani, română și engleză, educație de sănătate, muzică.
Radio Pata va avea emisiuni săptămânale dedicate incluziunii tinerilor. Acestea vor aborda teme precum: educație (ex. informări privind programul Șansa a doua, limba engleză), sănătate, divertisment și sport.
Pentru copii, Radio Pata va avea zilnic emisiuni dedicate (ex. basme, povești de seară). Radio Pata va aborda săptămânal teme intergeneraționale (ex. respect în relații familiale), și va invita în studio
tineri care pot să servească ca și model pentru generațiile tinere (studenți, antreprenori, activiști) Radio Pata va dezvolta emisiuni lunare de conștientizare dedicate mediului și schimbărilor climatice,
în acest sens fiind invitați în studio experți din domeniu (ex. ecologiști, activiști). Având în vedere toxicitatea mediului din zonele vizate, Radio Pata va dezvolta emisiuni săptămânale pe tema contaminării mediului, igienei, calității hranei și apei.
Cu sprijinul unor experți sociologi / ecologiști se vor realiza emisiuni lunare de reziliență urbană, cu accent pe modul în care schimbările climatice afectează viața comunităților vulnerabile (încălzire globală (UV), lipsă de resurse (apă), etc.
Prin Radio Pata vor fi promovate săptămânal tehnici (ex. fierberea apei) și modele de comportament (ex. de organizare a gospodăriei) care pot îmbunătăți viața persoanelor care trăiesc în zone marginalizate.
Radio Pata va aloca o atenție specială egalității de gen. și violenței de gen. Radio Pata va căuta să modereze o serie de dezbateri săptămânale pe aceste teme. Cu sprijinul unor invitați (psihologi, consilieri familiali, juriști, activiști) vor fi promovate modele comportamentale incluzând comunicarea nonviolentă, respectul, etc. Vor fi invitate în studio tinere rome și femei rome care își vor împărtăși experiențele cu ascultătorii.
În al doile an de funcționare, Radio Pata se va extinde în Cluj-Napoca, crescând capacitatea 1. cunoașterii interculturale, 2. de promovare a respectării drepturilor omului, 3. de combatere a rasismului și a discriminării.
Parteneri: Asciația Comunitară a Romilor din Coastei asigură facilitarea comunitară. DGASPC testează streaming-ul de servicii publice prin radio. Centrul pentru Studiul Democrației furnizează studiile de impact. BIT Theater Bergen contribuie la promovarea proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.