Scriitorul Grigore Arbore la Cluj: „În esență aceasta este ceea ce eu am înțeles din mine”

Carte

Scriitorul Grigore Arbore la Cluj: „În esență aceasta este ceea ce eu am înțeles din mine”

Foaierul Casei Universitarilor a găzduit luni lansarea unei cărți a istoricului român Grigore Arbore. Acesta și-a prezentat studiile despre problematicile lumii din ultimii ani, odată cu lansarea celui mai recent volum al său, intitulat „Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor.”

Cartea a apărut la editura clujeană Școala Ardeleană.

 „Grigore Arbore este o personalitate cunoscută, națională, internațională. Să predea istoria artei, în Italia, un român, cred că este un lucru important. Este legat de Cluj. Și-a început studiile universitare la Cluj. Este doctor honoris causa al Universității Babeș- Bolyai. În ultima perioadă editează cărți la editura Școala Ardeleană. Antologia de poezie Apa de zăpadă a publicat-o la noi și această carte nouă pe care o lansăm, de texte socio-politice”, a declarat Vasile George Dâncu, editorul volumului.


În cadrul evenimentului s-a dat cuvântul unor persoane importante din viața culturală a Clujului: Ioan Chirilă, Aurel Codoban, Ioan-Aurel Pop și Vasile Pușcaș, care este și autorul prefeței volumului.

Rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop a făcut „o radiografie rapidă” a volumului lansat.

„Profesorul Grigore Arbore a fost preocupat de lumea în care s-a mișcat, ca istoric în primul rând, dar și ca jurnalist de cea mai bună calitate. Nu s-a deprins niciodată în viață de această pasiune care l-a marcat. În cartea asta, din 2015 și până în 2018, trasează cursul lumii. Și cursul acesta al lumii nu e optimism, de aceea zice reflecții asupra unui prezent fără viitor. Are un subtitlu la începutul cărții, care este teribil de apăsător Finis Europe. […] Europa e în criză. […] Titlurile sunt, nu metaforice, dacă ar fi fost metaforice, ar fi fost bine. Sunt titluri grăitoare, care să meargă la sufletul cititorilor. Politica asta contemporană poate să fie rece și seacă, de cele mai multe ori. Domnia sa știe să o facă atractivă. […] Cartea ne provoacă. Cu toate acestea „[cartea] nu cade într-o notă de pesimism. În analizele sale, domnul profesor păstrează o notă de optimism”, a explicat președintele Academiei Române.

Grigore Arbore

Filosoful Aurel Codoban a analizat în detaliu volumul autorului, vorbind despre stilul acestuia.

„Estetica este etica estului. […] Stilul m-a încântat în mod deosebit. Voi spune că se simte în stilul acestor analize politice poetul, care devine prozator într-un fel.[…] Este o analiză foarte detaliată, foarte bună. Este ca o proză polițistă. […] Recunosc că am fost foarte încântat să citesc textele scrise. Pentru că mi se reprosează adesea că sunt apocaliptic. Și am fost fericit să văd că mă aflu într-o bună companie pentru că distinsul Grigore Arbore se declară semi-apocaliptic”, a spus filosoful clujean.

Istoricul Vasile  Pușcaș a vorbit despre accentul pus pe umanism.

„Domnul Grigore Arbore nu scrie despre istoria vulcanilor sau formării lavelor. Scrie despre om, scrie despre umanitate. […] Ce face Grigore Arbore este să ne îndemne la cunoaștere, pornind de la cultură, pornind de la faptul social ca fapt alt umanului și chiar al umanismului. Ceea ce văd eu în această confuzie pe care o trăim astăzi, Grigore Arbore ne propune să revenim puțin spre umanism”, a zis academicianul.

La final, Grigore Arbore s-a declarat „emoționat și chiar fericit deoarece această carte este lansată aici”.

Autorul a vorbit despre punctele esențiale pe care a dorit să le atingă în volum.

„În esență aceasta este ceea ce eu am înțeles din mine și constat că  dumneavoastră, aici, m-ați onorat cu o înțelegere mult mai efectuată decât o am eu”, a mărturisit omul de cultură.

Grigore Arbore a încheiat prezentarea cărții prin recitare de poezii din volumul său de debut „Apă de zăpadă”, atât în limba română, cât și în limba italiană, printre acestea si poezia Scrisoare din Paradis.

La finalul evenimentului, scriitorul a oferit autografe pe noul său volum celor prezenți. Au participat peste 50 de persoane.

„Lansarea a fost un succes din cauza temei acestei cărți care vorbește despre dezechilibrele prin care trece societatea de azi. Noi am nimerit în plină Europă, când Europa a ajuns în criză. Soluția lui Grigore Arbore este să ne întoarcem la umanism, să credem în adevăratele valori umane, în plin tehno-umanism”, a declarat editorul Vasile Dâncu.

Articol si fotot de Bianca Orga, studentă în anul II, Jurnalism, FSPAC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *