20 martie 2016

Scriitor clujean premiat, cere să fie exclus din Uniunea Scriitorilor, aripa Manolescu

By In Carte

Scandalul interminabil din Uniunea Scriitorilor, unul de mare magnitudine, despre care clujulcultural.ro a scris pe larg, continuă.

Claudiu Groza, unul din cei mai activi scriitori clujeni, teatrolog renumit, membru în Juriul UNITER în acest an, solicită în mod ironic, conducerii actuale ale USR, să fie… demis. Şi asta pentru că susţine şi chiar face parte din Grupul de Reformă al Uniunii Scriitorilor, aflat în conflict deschis cu actuala conducere al US. Astfel, Grupul de Reformă a făcut, conform siteului generalist Pressone.ro, o Adunare Generală în care a schimbat conducerea Uniunii, inclusiv pe şeful acesteia, criticul Nicolae Manolescu, aflat la şefie deja de trei mandate.
Manolescu a anunţat că luni dimineaţa îi va da afară din US pe toţi scriitorii care au fost la AGA din 19 martie!

Claudiu Groza

Scriitorul Claudiu Groza

Clujulcultural.ro a solicitat o punct de vedere pe tema acestui imens scandal din Uniunea Scriitorilor, doamnei Irina Petraş, renumit critic literar, şefa US – filiala Cluj, cunoscută ca o apropiată a lui Nicolae Manolescu.

Redăm integral mesajul reformist al lui Claudiu Groza, postat de către acesta pe pagina personală din reţeaua de socializare Facebook:

“Dle Manolescu, nu uitați să mă excludeți!

Sunt membru în Grupul de Reformă al Uniunii Scriitorilor din România.
Sunt membru al Uniunii Scriitorilor din 2007, cu cotizația plătită la zi, cu implicare în activitatea de breaslă – pe care o pot certifica oricare din colegii mei din USR Cluj, unde am fost și membru al juriului de premii în 2013, dar și lector la diverse colocvii sau simpozioane științifice de calibru academic ori prezentator de noutăți editoriale – ba, mai mult, am fost redactor al unei reviste a USR, Apostrof, între 1996 și 2015 (e-adevărat, plătit cu salariul minim pe economie, apoi lăsat cu ochii-n soare pentru vreo lună cu magnificul salariu, la momentul transferului cărții mele de muncă la revista Tribuna). Cărțile pe care le-am scris au primit de două ori Premiul USR Cluj: în 2005 pentru Debut, în 2015 pentru Publicistică.

Am fost unul dintre delegații care nu s-au prezentat la alegerile din 2013, din motive obiective, dar care nu scuză, de fapt, lipsa mea de responsabilitate pentru destinul unei instituții în care sunt onorat să fiu membru. Să fi fost membru, poate.
Nimic nu m-ar determina așadar, aparent, să fug în “tabăra dușmană” a GR-USR.
Doar că, stimate dle Manolescu, indiferent de componența conducerii USR, eu, ca membru, am avut aceeași colegială cerință – nu pretenție, cum ar fi mulți tentați să spună: transparența deciziilor, a luărilor publice de poziție, a direcțiilor induse USR, în toate situațiile sociale în care s-a aflat uniunea de-a lungul vremii. Am salutat adoptarea legii pentru suplimentarea pensiilor scriitorilor, mi s-a părut excepțională promulgarea legii privind susținerea revistelor culturale – sunt merite ale actualei conduceri pe care le-am susținut moral, cel puțin, ca membru al USR. E meritul dvs. și al echipei dvs. đe a fi obținut aceste rezultate binemeritate pentru breaslă. E, de fapt, și mandatul intrinsec al unei echipe de conducere.

Totuși, consider că Uniunea Scriitorilor este, înainte de orice, o organizație colegială, nu o structură piramidală, în care ar exista faraoni, viziri, pașale… Indiferent de valoarea lor literară – pe care, canonic, o validează oricum instanțe care ne depășesc, diacronic –, membrii acestei Uniuni apelează, în formatul membership-ului lor, la calitatea, ținuta și relevanța sindicală a organizației noastre. Nu suntem o structură valorizantă, ci una integrativă, în care se poate regăsi și eventualul premiant Nobel lângă poetul în grai local. Faptul că declarațiile dvs. publice au făcut adesea apel la “autori fără operă” sau “fără relevanță” demonstrează o atitudine nu numai lipsită de necesara colegialitate, ci mai ales o carență majoră de viziune managerială.

Nu valoarea literară a contestatarilor dvs., dle Manolescu, era în discuție atunci ori acum, ci anvergura dvs. de a administra o organizație cu mari resurse, o bogată și variată populație de membri năbădăioși și o uriașă umbră de suspiciune aruncată după discuția publică de la începutul anului trecut.

Faptul că, timp de un an, n-ați reușit să lămuriți chestiuni acute, stringente, legate de situația financiară a USR, faptul că n-ați făcut decât să provocați conflicte din orice chestionare colegială asupra acestui subiect, mă face, stimate dle Președinte, să mă dezic, ca membru USR, de conducerea dvs. Vă rog să nu uitați să mă excludeți!
Claudiu Groza”

2 Comments
  1. […] a scris prompt despre SCANDALUL ENORM DIN UNIUNE si despre gestul curajos al scriitorului clujean Claudiu Groza. Potrivit USR, ‘Comisia de Monitorizare, Suspendare si Excludere a constatat incalcarea de […]

    Reply
  2. Camelian Propinatiu 20 martie 2016

    Va fi exclus! Scriitorii sunt si ei ca un fel de oameni, iar când ai alte pareri eu te sterg dupe Facebookul meu! Daca erau active civic ca Asociatia 21 Decembrie, uniunile de creatie salvau in postromânism Muzeul Literaturii si poate erau adapostite intr-o aripa a Palatului Primaverii.

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.