Scriitoarea Ruxandra Cesereanu a lansat, vineri, la Bookfest, volumul său intitulat “Un singur cer deasupra lor”, apărut la Editura Polirom, informează Agerpres.

 “Azi este lansarea mică, cea mare, mai pe îndelete, cu discuţii despre carte, va avea loc joia viitoare, 10 octombrie, de la ora 19,00, la Librăria Book Corner. Pornind de la romanul meu, vom face o discuţie mai generală despre şansele unei proze româneşti factuale, care se ocupă de istoria recentă”, a declarat, pentru AGERPRES, Ruxandra Cesereanu, adăugând că “Un singur cer deasupra lor” este prima sa carte de proză realistă, după volumele de proză fantastică şi auto-ficţiuni.

un-singur-cer-deasupra-lor_1_produs
Cunoscuta scriitoare a lucrat timp de un deceniu la “Un singur cer deasupra lor” – o frescă despre comunism. Capitolele sunt disparate şi fiecare este o povestire independentă, dar cronologia dintre ele şi scenele de viaţa cotidiană din epoca totalitară sau cele din gulag etapizează comunismul românesc din 1945 până în post comunism, unul dintre capitole fiind despre asasinarea lui Petre Culianu, în America.

Volumul a fost prezentat publicului de istoricul Ovidiu Pecican.

 “Romanul lansat azi este atipic creaţiei Ruxandrei Cesereanu, care a început cu poezie, a continuat cu proză fantastică şi fantasmatică, iar acum a decis să ofere cititorilor o proză realistă. Este o epocă tristă cea despre care se vorbeşte în roman. Personajele principale sunt recrutate dintre victime şi au modele reale”, a spus Ovidiu Pecican. El consideră că Ruxandra Cesereanu este un “autor total” şi “un reper al generaţiei căreia îi aparţine”.

Ruxandra Cesereanu este conferenţiar universitar la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, la Catedra de literatură comparată, şi cercetator al sistemului de represiune din epoca totalitară. A publicat volumele de poezii “Zona vie” (1993), “Gradina deliciilor” (1993), “Cădere deasupra oraşului” (1994), “Oceanul Schizoidian” (1998), “Femeia-cruciat” (1999), “Deliruri şi delire. O antologie a poeziei onirice româneşti” (2000), de proză “Călătorie prin oglinzi” (1989), “Purgatoriile” (1997), “Tricephalos” (2002), “Nebulon” (2005), “România înghesuită. Cutii de chibrituri, borcane, conserve: ipostaze ale ghetoizarii in comunism si postcomunism” (2006) şi eseurile “Călătorie spre centrul infernului. Gulagul în conştiinţa românească” (1998 şi 2009), “Panopticum. Tortura politică în secolul XX” (2001), “Imaginarul violent al românilor” (2003), “Decembrie 89. Deconstrucţia unei revoluţii” (2004), “Gourmet” (2009) şi “Biblioteca stranie” (2010).

 

3 COMENTARII

  • Cu placere, sper ca nu e cu suparare.
   Sa reparati si in frazele:
   a declarat, pentru AGERPRES, Ruxandra Cesereanu, adăugând că “Un singur cer deasupra noastră”
   Cunoscuta scriitoare a lucrat timp de un deceniu la “Un singur cer deasupra noastră” – o frescă despre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.