19 iunie 2020

Scandalul identității de gen. Explicațiile senatorului Lungu și reacția lumii intelectuale

By In Clio

Recent a fost adoptată în Parlamentul României o modificare a legii educației care a șocat mare parte din comunitatea academică și din societatea civilă. Potrivit acesteia, ar urma să se interzică în școli, universități și în orice activitate extrașcolară răspândirea „teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Propunerea a fost înaintată anul trecut de către deputatul Marius Emil Pașcan, președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară, alături de senatorul PMP de Cluj, Cristian Vasile Lungu.

PMP este un partid de dreapta,  conservator, care se opune teoriilor ”progresiste”.

Senatorul PMP, Cristian Vasile Lungu, cel care a inițiat legea,  se teme că băieții pretind că sunt fete ar putea folosi dușurile și băile fetelor, conform unui interviu acordat siteului Digi24.ro.

Rep: Universitățile spun că amendamentul depus de dumneavoastră afectează cursurile privind identitatea de gen și materia academică. Potrivit SNSPA, contravine și anumitor paragrafe din Constituție.

Cristian Vasile Lungu: „Pot să vă spun situația de la Cluj, pentru că acolo activez. Ieri, UBB Cluj a emis un comunicat pe pagina lor oficială de Facebook, la care am răspuns cu un memoriu și în urma acestui memoriu dânșii și-au retras azi-noapte comunicatul. Nu cunosc situația de la SNSPA.”

(Lungu greșește, UBB nu și-a retras comunicatul, el poate fi citit mai jos in extenso n.r.)

 

Senatorul PMP Cluj, Cristian Vasile Lungu

Rep: Ei spun că textul adoptat contravine principiului constituțional al egalității de șanse și pe cel al libertății de exprimare. Și, de asemenea, că contravine legii pentru prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discrimnare, legii egalității de șanse între femei și bărbați și altor acorduri internaționale, cum ar fi Convenția pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor a ONU, legislația UE.

Cristian Vasile Lungu: „Am să răspund exact cum am răspuns și UBB aseară. I-am întrebat pe cei din rectoratul UBB dacă dânșii acceptă ca elevii născuți băieți, cu organe sexuale masculine, și care activează în acest moment la UBB, dar care clamează că sunt de fapt fete, au dreptul să participe în competițiile sportive de la UBB rezervate doar fetelor, sau dacă acești băieți care clamează că sunt de fapt fete, dar ei sunt cu organe sexuale masculine pot să utilizeze toaletele și dușurile fetelor din interiorul clădirilor Universității Babeş-Bolyai. Pun aceeași întrebare și conducerii SNSPA. Dacă este cazul, trebuie să știm lucrurile acestea. Dacă în acest moment sunt băieți care invadează toaletele și dușurile fetelor doar pentru că ei se simt astăzi băieți, mâine fete din nou, poimâine băieți, dacă SNSPA le-a dat dreptul acestor băieți să utilizeze dușurile și toaletele fetelor, colegelor lor, practic, din SNSPA.”

Rep: Dar știți de astfel de cazuri?

Cristian Vasile Lungu: „Nu știu. Dar dânșii se pare că asta susțin, prin ceea ce îmi spuneți dumneavoastră. Eu n-am văzut comunicatul.”

Rep: Nu susțin asta. Ei pornesc de la premisa că afectează unele activități și materii didactice privind discriminarea de gen, egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Cristian Vasile Lungu: „Proiectul meu de lege asta interzice, practic, împărțirea conceptelor de sex biologic și gen, adică revenim la ceea ce exista până acum doi ani de zile în România, conform Statului de drept de la Roma din ’98, la care România a fost parte. Noi abia acum doi ani de zile, prin Convenția de la Istanbul, am transpus legislația națională prima dată, separarea aceasta a celor două concepte, de gen și de sex. Proiectul meu de lege readuce normalitatea, firescul, în sensul că vom considera în instituțiile academice din România că cele două concepte sunt practic același lucru.

Nu are legătură cu discriminarea împotriva femeilor, vă dați seama, a homosexualilor. Doamne ferește.

Bineînțeles că cei care vor ca acest proiect să fie îngropat, clamează diferite absurdități.”

Rep: Dar aceste universități spun că le afectează materia…

Cristian Vasile Lungu: „Atunci, revin și întreb. Voi emite și un memoriu către SNSPA. Nu este nicio problemă. Voi întreba: În aceste cursuri, profesorii, SNSPA, învață elevii de la SNSPA că cele două lucruri, sexul biologic și genul, sunt două concepte separate? Atunci, în consecință, le permit băieților care se simt mâine sau poimâine fete, să folosească toaletele și să intre în competițiile sportive destinate exclusiv fetelor de la SNSPA? Pentru că asta este consecința.

Așa a fost și în Statele Unite, sub administrația Obama. Erau invadate toaletele și dușurile fetelor de către băieții care simplu clamau că sunt fete, adică se simțeau fete, deși aveau organe sexuale masculine. Asta a fost aberația care a fost corectată de administrația Trump.”

Rep: De ce ați vrut tocmai acum să veniți cu acest amendament?

Cristian Vasile Lungu: ”Propunerea mea legislativă e de anul trecut. Ea de 7 luni de zile este prin comisii, întoarsă de către cei de la USR, s-au luptat ca să-mi îngroape proiectul. A fost gândită anul trecut. Am avut și starea de urgență, urmată de starea de alertă, care a întârziat foarte mult. Ea trebuia undeva prin februarie să fie promulgată. Așa am calculat noi anul trecut.”

Ce spune UBB:  ”Pentru apărarea libertății și autonomiei academice”

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a transmis un comunicat public în care arată că e împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra științei/mediului academic.

„Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <<activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași>>. UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, unindu-ne valori comune și respectându-ne diferențele, acolo unde apar. Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, precizează conducerea UBB.

Rectorul UBB, psihologul Daniel David

Reprezentanții UBB consideră un astfel de demers riscant pentru știință/mediul academic și cere forurilor competente să prevină crearea unui precedent nedorit pentru mediul academic și activitatea științifică, anunță departamentul e PR al UBB.

Astfel de cursuri se predau de mult timp la FSPAC și la Sociologie la UBB, în mod moderat, nu ca ideologie de gen.

Senatorul Lungu a trimis un memoriu UBB pe care puteți să-l citiți AICI

Flashmob la Cotroceni!

Mai multe organizații neguvernamentale au organizat, joi, un flashmob în fața Palatului Cotroceni, informează DCnews.ro Manifestanții i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge amendamentul la Legea Educaţiei Naţionale. Mai exact, Articolul 7 din Legea Educației, modificat în urma votului din Senat, prevede că în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Au fost mesaje precum: „Jos cenzura”, „Opriți promovarea discriminării”, „Jos labele de pe identitatea mea de gen”, „Bani la educație, nu cenzură”.

„Am fost la registratura Palatului Cotroceni pentru a depune cele peste 42.000 de semnături. Din păcate registratura este închisă, în contextul pandemiei. Săptămâna următoare vom trimite semnăturile prin poștă. Vă mulțumim pentru solidaritate”, a precizat asociația MozaiQ pe Facebook.

Poziția Universității București AICI

Ce spune eseistul Horia Roman-Patapievici AICI

Ce spune  jurnalistul Cătălin Tolontan AICI

Ce spune profesorul Cătălin Avramescu AICI

Ce spune profesorul Cornel Ban AICI

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.