12 ianuarie 2017

Scandalul din Uniunea Scriitorilor continuă. Disidenții au ținut AGA, Manolescu nu o recunoaște

By In Carte, Esenţial

Consiliul USR a invalidat o “pretinsă” adunare generală a unui grup de 24 de scriitori.

Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a decis, miercuri, invalidarea unei “pretinse” adunări generale desfășurate “nestatutar și nelegal” de către un grup de 24 de scriitori, în data de 7 ianuarie, precum și “invalidarea, cu consecința lipsirii de efecte, a tuturor pretinselor hotărâri adoptate nestatutar și nelegal”.

Conform unui comunicat transmis miercuri AGERPRES de președintele USR, Nicolae Manolescu, în numele Consiliului USR, “necesitatea ședinței extraordinare a Consiliului Uniunii Scriitorilor s-a datorat convocării în data de 7 ianuarie a unei adunări generale nestatutare de către un grup de 24 de scriitori, care nici măcar, majoritatea, nu sunt membri ai USR, în care au fost adoptate mai multe măsuri și realese organe de conducere”.

“Totul este un fals grosolan. USR, de la care grupul se revendică explicit într-un comunicat adresat Tribunalului București, nu a convocat, ea, nicio astfel de Adunare Generală. Conform art. 16 din Statutul USR, înscris la Judecătorie în 2013, orice Adunare Generală se convoacă la solicitarea Președintelui, în sesiune ordinară, la 5 ani, iar în sesiune extraordinară, când e necesar, la propunerea Președintelui, a Consiliului sau a unei treimi din membrii USR (peste 800 de membri din cei 2.600). Ceea ce nu e cazul convocării la care ne referim”, menționează sursa citată, precizând că “alegerea organelor de conducere ale USR se face, conform aceluiași articol 16, în adunările generale ale celor 20 de filiale”.

Potrivit comunicatului, “caracterul nestatutar și nelegal al pretinsei adunări generale, convocate de grupul minuscul de scriitori, este, în aceste condiții, absolut evident”.

“Nu te poți autointitula USR (însușindu-ți fără niciun scrupul moral sau juridic toate datele de identificare ale instituției noastre, de la adresa poștală la codul IBAN!) și să încalci totodată prevederile statutare ale adevăratei USR. În plus, pretinsa Adunare Generală Extraordinară a fost convocată de persoane cărora sentința judecătorească nr. 5790/05.04.2016, definitivă, le-a suspendat dreptul de a adopta hotărâri, ca și eventualele lor efecte”, se arată în comunicatul Uniunii.

Nicolae Manolescu

USR subliniază că “prin sentința civilă nr. 5790/05.04.2016, definitivă, au fost suspendate efectele pretinselor hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale din 19.03.2016”, iar “prin decizia civilă nr. 548A/18.08.2016, definitivă, s-a reținut că domnilor Teodorescu Cristian George și Cipariu Mircea Dan ‘nu le este permisă îndeplinirea vreunui act în calitate de reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România, ei neputând să se folosească de o atare calitate'”.

Totodată, USR susține că “prin sentința civilă nr. 10971/04.11.2016 s-a constatat alegerea statutară în anul 2009 și în anul 2013 a președintelui Nicolae Manolescu și a celorlalte organe actuale de conducere și reprezentativitatea legală și statutară a membrilor acestor organe de conducere”.

Anterior ședinței Consiliului Uniunii Scriitorilor din România, se precizează în comunicat, pe 10 ianuarie s-au desfășurat reuniuni ale comitetelor de conducere ale celor 20 de filiale din țară și s-a votat invalidarea “pretinsei adunări generale desfășurate nestatutar și nelegal, precum și invalidarea, cu consecința lipsirii de efecte, a tuturor pretinselor hotărâri adoptate nestatutar și nelegal”, se mai arată în comunicatul USR.

Ce spun disidenții din Uniunea Scriitorilor?

Cipariu: Adunarea generală USR din 7 ianuarie nu este infirmată de nicio instanță de judecată

Adunarea generală a Uniunii Scriitorilor din România de pe data de 7 ianuarie nu este infirmată ori suspendată/ anulată de nicio instanță de judecată care să înfrângă voința membrilor USR, susține scriitorul Dan Mircea Cipariu, într-o declarație acordată miercuri AGERPRES.

Poziția lui Cipariu, care se recomandă ca fiind vicepreședinte al USR, vine după ce Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a decis, miercuri, invalidarea unei “pretinse” adunări generale desfășurate “nestatutar și nelegal” de către un grup de 24 de scriitori, în data de 7 ianuarie, precum și “invalidarea, cu consecința lipsirii de efecte, a tuturor pretinselor hotărâri adoptate nestatutar și nelegal”.

“Domnul Nicolae Manolescu Apolzan încearcă să-și atribuie calitatea de reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România printr-o structură, Consiliul Director, care este inferioară Adunării Generale a USR. Ar trebui ca semnatarii unui document ce este nul de drept să citească prevederile OUG 26/2000 și să înțeleagă faptul că orice asociație din România are obligația de a avea o Adunare Generală anuală. Semnatarii insistă pe un articol ilegal, dintr-un statut ilegal, acela că Adunarea Generală ordinară a USR se “convoacă la solicitarea Președintelui, în sesiune ordinară la 5 ani”, precizează Cipariu.

Acesta susține că Nicolae Manolescu “nu a fost și nu este înscris în Registrul Special al Asociațiilor și Fundațiilor” și că “modificări în registrul sus-amintit nu au mai fost făcute din 26.02.1998 și, conform încheierii date de Judecătoria sectorului 1, Președintele USR înscris este… regretatul critic literar Laurențiu Ulici, iar vicepreședinte — prozatorul Eugen Uricaru”.

În 13 martie 2016 un așa-zis “Comitet de inițiativă al Adunării Generale a Asociației Uniunea Scriitorilor din România” a convocat “Adunarea Generală Extraordinară” în sediul Colegiului Național Mihai Viteazul din Capitală. Aceasta a votat o nouă conducere: Cristian Teodorescu — noul președinte al USR, iar Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu au fost aleși vicepreședinți. Din Consiliul Director făceau parte Ioana Crăciunescu, Grigore Șoitu, Cosmin Perța, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu și Valeriu Mircea Popa.

Președintele USR, Nicolae Manolescu, a reacționat dur, afirmând atunci pentru AGERPRES, că membrii autodeclaratei “conduceri a USR” vor fi excluși din acest for, în cadrul Consiliului Național.

El explica faptul că un grup de 15 scriitori — membri și nemembri ai Uniunii — au convocat “ilegal” o adunare extraordinară în care “s-au ales” în conducerea USR. “Au convocat în mod ilegal, nestatutar, o adunare, la care au participat vreo 15 — 20 și s-au ales și nu mai știu ce vor să facă pe acolo… Au anunțat în ziar și noi am dat un comunicat că povestea e ilegală, pentru că nu se poate face adunare generală extraordinară, conform statutului, decât dacă o convoacă președintele, consiliul sau o treime din membri. Ceea ce înseamnă 800. Asta nu i-a împiedicat s-o facă. S-au ales, dar o să-i contestăm în justiție”, spunea Manolescu, anunțând că următoarele alegeri pentru conducerea USR vor avea loc în 2018.

Ulterior, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a decis excluderea din USR a membrilor auto-declaratei “conduceri a USR”, respectiv a scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perța, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.

Potrivit USR, “prin sentința civilă nr. 5790/05.04.2016, definitivă, au fost suspendate efectele pretinselor hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale din 19.03.2016”, iar “prin decizia civilă nr. 548A/18.08.2016, definitivă, s-a reținut că domnilor Teodorescu Cristian George și Cipariu Mircea Dan ‘nu le este permisă îndeplinirea vreunui act în calitate de reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România, ei neputând să se folosească de o atare calitate'”.

Totodată, USR susține că “prin sentința civilă nr. 10971/04.11.2016 s-a constatat alegerea statutară în anul 2009 și în anul 2013 a președintelui Nicolae Manolescu și a celorlalte organe actuale de conducere și reprezentativitatea legală și statutară a membrilor acestor organe de conducere”.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.