30 martie 2017

Scandalul actriței bruscate de un regizor la Teatrul Maghiar. Actorii au semnat o declarație de solidarizare

By In Special, Teatru

Scandalul iscat de agresarea unei actrițe la Teatrul Maghiar de Stat Cluj ține în priză instituția.

O actriță a fost ”bruscată” de regizorul ucrainean Andriy Zholdak, la pauza premierei cu Rosmersholm iar colegii ei au sunat 112.

Conducerea, prin vocea directorului Tompa Gabor a explicat incidentul și a încercat să aplaneze conflictul. Actrița nu a depus plângere la poliție. 

Situația însă nu s-a calmat. Miercuri la amiază actorii de la Teatrul Maghiar au dat publicității o declarație, după conferința despre piesă susținută de unul din cei mai mari teatrologi românu, George Banu, care trăiește la Paris. Tot ieri, după masa la ora 18.00, s-a jucat din nou spectacolul Rosmersholm de Ibsen regizat de  Andriy Zholdak.

Regizorul ucrainean Andriy Zholdak (cu albastru)

Declarație

“Noi, actorii Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca, în unanimitate și cu hotărâre, suntem alături de colegii noștri și ne susținem reciproc. Refuzăm orice formă de agresiune. Considerăm că agresiunea nu face parte din munca teatrală și că nu există situații care să o justifice. Suntem extrem de îngrijorați de cele întâmplate recent.

Simțim că gestul inacceptabil al unui singur om aruncă o umbră asupra muncii noastre. Pretindem ca instituția care ne găzduiește să ia măsurile necesare pentru evitarea acestui tip de atitudini. Solidarizăm pe deplin cu fiecare coleg al nostru care intră pe scenă și ne dorim în continuare putere și curaj.

Semnează actorii: Laczó Júlia, Orbán Attila, Marosán Csaba, Varga Csilla, Imre Éva, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Bogdán Zsolt, Csutak Réka, Kató Emőke, Kali Andrea, Buzási András, Kézdi Imola, Dimény Áron, Panek Kati, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Györgyjakab Enikő, Bodolai Balázs, Ötvös Kinga, Vindis Andrea, Farkas Lóránd, Pethő Anikó, Kicsid Gizella, Bács Miklós, Balla Szabolcs, Árus Péter, Fogarasi Alpár
 Hatházi András, Bíró József.

Actorii din piesa Rosmersholm.

Vom reveni.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!