7 iunie 2019

SCANDALOS! Opera din Cluj, la un pas să fie închisă de CENTENAR din lipsă de bani!

By In opera

Opera Națională Română din Cluj e la un pas de dezastru. Ea e în pericol de a nu putea începe stagiunea viitoare, din septembrie. Opera din Iași este în aceeași situație.

Managerul Operei Cluj, Florin Estefan, aflat la Iaşi,la premiera spectacolului ”Evgheni Oneghin” în care cântă, el fiind bariton, a tras semnalul de alarmă.

”Nu mai sunt bani, nici la noi nici la Iași. Bugetul pentru «Bunuri şi servicii», unde intră şi producţia şi funcţionalitatea instituţiei, cu colaboratorii permanenţi în primul rând, fără să mai vorbim de invitaţi, cheltuielile de regie sau altele, acel buget de «Bunuri şi servicii» este în jur de 7% din bugetul general, salariile având ponderea cea mai mare, adică în jur de 92%. Iar de cheltuieli de capital şi investiţii nu poate fi vorba. Acesta este cel mai frumos vis. Eu de când sunt director la Opera din Cluj nu am văzut bani la acest capitol. Problema care ne macină nu este că nu ne vom permite să facem producţii noi, ci problema este că sunt oameni care vin zi de zi la serviciu în regim de angajaţi, dar care sunt plătiţi ca şi colaboratori permanenţi cu sumele aproape jumătate din salariul unui coleg cu care munceşte cot la cot, dar este angajat plin al operei. Iar acum nici acest salariu nu îl vom mai putea plăti, pentru că din suma aprobată pe trimestru şi alocată pe lunile care vin, este de doar 30% din valoarea ei şi asta doar pentru că aşa a hotărât cineva. Fără să nu se spună ce Hotărâre de Guvern sau o Ordonanţă prevede asta, să menţioneze un act normativ în acest sens”.

Florin Estefan, managerul Operei Române din Cluj

Precizăm că o serie de conflicte și nemulțumiri există și în interiorul Operei clujene. Mai multe anonime au fost trimise presei, despre jocuri în Operă de care era acuzat Estefan dar acestea au ramas fara rezultat, nefiind luate in seama de director, tocmai pe motiv ca nu sunt asumate.

Situatia din Opera e asemănătoare cu un butoi de pulbere deși Opera a înregistrat succese încă de pe vremea când director era tenorul Marius Budoiu, cu Opera Aperta, urmată de epoca baritonului Florin Estefan.

În ultimii 20 de ani la Opera au avut loc scandaluri uriase intre cele 7 sindicate si vechii directori care în ultimii 5 ani s-au aplanat. Acum exista un singur sindicat dar care este…apropiat conducerii.

Opera din Cluj, instituție in subordinea Ministerului Culturii, împlineşte 100 de ani de la înfiinţare în toamnă.

Vom reveni.

1 Comment
  1. […] SCANDALOS! Opera din Cluj, la un pas să fie închisă de CENTENAR din lipsă de bani! […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.