5 ianuarie 2021

Scadența! Independenţii trebuie să dea înapoi statului o parte din indemnizaţii

Cum e afectat sectorul clujean?

By In Teatru, Vizual

Artiştii independenţi trebuie să dea înapoi statului 41,5% din indemnizaţia primită în starea de urgenţă, anunță Hotnews.ro

Toate persoanele ale căror activităţi au fost întrerupte din cauza restricţiilor impuse de statul român în contextul pandemiei au primit suma de 4.072 de lei, reprezentând 75% din salariul mediu brut pe economie, potrivit Mediafax citat de Hotnews.

Ajutorul a fost acordat pentru a doua jumătate a lunii martie şi pentru lunile aprilie şi mai.

Fostul vicepremier Raluca Turcan a fost in echipa de negociere a sprijinului pentru cultura

Ministrul Muncii de la acea vreme anunţa că toţi artiştii independenţi sau alte tipuri de freelanceri vor primi suma respectivă, dar că va trebui să returneze taxele şi impozitele.

Artiştii care își desfăşoară activitatea în calitate de persoane fizice sau persoane fizice autorizate datorează la bugetul de stat impozitul aferent, CAS şi CASS. Cumulate, toate aceste taxe şi impozite ajung la un total de 41,5% din valoarea indemnizaţiei brute. Trebuie achitate până în luna martie a acestui an.

Problema este că Guvernul nu a luat în calcul situaţia în care artiştii sau alte categorii de independenţi au fost în imposibilitatea de a lucra şi în restul anului 2020, dat fiind că multe dintre restricţii au continuat şi există şi în prezent.

Suma de 4.072 de lei, reprezentând 75% din salariul mediu brut pe economie, a fost acordată pentru o lună de inactivitate independenților care au depus dosare online la Agențiile Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Este vorba despre persoane ale căror activități au fost întrerupte din cauza restricțiilor impuse de statul român, în contextul pandemiei de COVID 19, scrie și  cei de la culturaladubă.ro

Cum e situația la Cluj

Clujul Cultural a stat de vorbă cu doi artiști independenți clujeni 

”Încă de la început pentru noi a fost clar că acel venit este impozabil. Nu ne va afecta că trebuie să plătim. Majoritatea colegilor mei au beneficiat de acel ajutor două luni. Și toți știau că în 2021 vor fi nevoiți să returneze 40% din sumă”, a explicat Doru Taloș, director Reactor de creație și experiment

”Da, se știa că acum va trebui să îi returnăm, cam 40 la sută. Știam. Mă afectează acum pentru că în arte vizuale a fost infernal 2020. Îi voi plăti, nu mă joc cu statul dar sunt la limită”, a comentat un pictor de la Centrul de Intere care a dorit să rămână anonim.

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!