Sorina Stanca, directorul Bibliotecii “Octavian Goga” a tras un semnal de alarmă cu  cu ocazia evenimentului intitulat “Anul editorial clujean”, premii pentru carte pe 2016, care a avut loc recent cu ocazia relansării Filialei “Traian Brad” din Mănăștur.

Stanca a spus că legea achizițiilor publice, modul cum e aplicată lovește puternic în bibliotecile publice care sunt efectiv blocare la achiziția de carte. Scad cititorii și împrumuturile, a spus aceasta. Și sunt lovite și editurile din România implicit pentru că nu au carte achiziționată de bibliotecile publice.

Spre exemplu, Biblioteca Octavian Goga a cumpărat carte doar o singură dată în 2017 din bani de sponsorizare atrași de instituție și nu din banii alocați de stat, a mai spus Stanca pentru Clujulcultural.ro !

Sorina Stanca, directorul Bibliotecii Octavian Goga, la inaugurarea Anului Editorial Clujean 2016. Foto Clujulcultura;.ro

Am solicitat directoarei Sorina Stanca un punct de vedere argumentat pe temă și aceasta a remis redacției o precizare amplă. Amintim că Biblioteca “Octavian Goga” este una de tradiție și cea mai mare din municipiul Cluj-Napoca. Dar și alte billioteci din România sunt lovite de practica absurdă a legii achizițiilor publice.

Publicăm precizarea Sorinei Stanca:

“Achiziția documentelor de bibliotecă:

Conform Legii achizițiilor publice nr. 98/2016, bibliotecile care au un buget mai mare 132.519 lei  trebuie să facă achiziția de publicații pentru colecțiile bibliotecilor prin procedură simplificată, procedură ce face imposibil procesul de achiziție. Aceasta este prevăzută în art. 7, alineatul (5) al legii sus amintite.

Procesul de elaborare a documentelor procedurii simplificate (doar cu numele!) este unul laborios și consumator de timp, iar respectarea legii în anul 2017 ne-a adus în situația de a nu achiziționa nici un document de bibliotecă până în luna septembrie, când au fost achiziționat cca. 1000 de cărți și în luna decembrie restul de cca. 5800.

În cazul respectării ”ad literam” a textului legii achizițiilor publice am ajuns, ca abia în luna iunie, să finalizăm toată documentația procedurii simplificate. Acesta a fost respinsa de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), iar după modificări succesive a fost acceptată în luna iulie. Pe această procedură nu s-a achiziționat nici un document pentru că agenții economici participanți au întocmit greșit documentația solicitată.

A urmat a doua procedură și documentele aferente, ce s-au finalizat în luna august și a avut același parcurs ca și prima procedură. Acesta procedură a avut un singur câștigător pentru un lot de carte din cinci solicitate.

A urmat procedura a treia ce s-a finalizat în 22 decembrie după ce a fost blocată de ANAP de două ori și din 5 loturi au fost adjudecate numai patru.

Documentele de bibliotecă, sunt cuprinse într-o categorie de achiziții unică, cod CPV (Codul Comun International Privind Achizițiile de Produse și Servicii), astfel că trebuie urmată procedura simplificată, în cazul bibliotecii noastre cu un buget de cca. 270.000 lei.

Documentele de biblioteca nu pot fi achiziționate după criterii economice, aici primează alte considerații și reguli de specialitate. Achiziția de documente în biblioteci se face potrivit cererii utilizatorilor, această cerere este generată de calitatea cărților, precum și de cerințele școlare sau universitare, sau de nevoile de studiu și formare ale diferitelor categorii socio-profesionale.

Fiecare editură publică un anumit tip de carte și excepțiile de publicare, a acelorași titluri de către edituri diferite, sunt doar în cazul bibliografiei școlare, ca urmare sistemul achiziției prin procedură simplificată nu face decât să complice inutil procesul achiziției de documente pentru biblioteci.

Menționăm și faptul că din titlurile solicitate prin listele incluse în proceduri doar aproximativ 70-80% au fost incluse în documentația întocmită de agenții economici, restul nemaigăsindu-se pe piață.

Un alt lucru ce grevează bugetele de achiziție de documente este și faptul că prin achiziția pe procedură simplificată suntem obligați să acceptăm prețurile oferite de terți, care sunt mult mai mari decât în cazul achiziției directe.

Acest fapt a dus la scăderea numărului de împrumuturi, dar și a numărului de cititori. Așa cum se știe din practică, publicul vine la bibliotecă, în special, pentru împrumutul noilor apariții editoriale.”

 

Citiți și cum a fost la “Anul editorial Clujean”:

FOTO/VIDEO “Anul editorial clujean” a redeschis filiala Mănăștur a Bibliotecii “O.Goga”

ANA NICOLAU, director general Editura Nemira: “Piaţa de carte din România este foarte mică. Raportat la numărul de locuitori ai ţării, ruşinos de mică pentru o ţară europeană”

ANA NICOLAU, director general Editura Nemira: “Piaţa de carte din România este foarte mică. Raportat la numărul de locuitori ai ţării, ruşinos de mică pentru o ţară europeană”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.