15 august 2015

Saună…şi jazz de clasă la concertul lui Al Di Meola

By In Special, Spectacol

Clujul are o mare problemă cu sălile de concerte. Ieri seară, la concertului marelui chitarist de jazz american Al Di Meola, o sală arhiplină, la Opera Română Cluj, a trebui să suporte supliciul unei canicule devastatoare. Au fost circa 35 de grade în sală. Sufocant. Organizatorii  au fost depăşiţi de situaţie dar mai ales proprietarii clădirii vechi de peste 100 de ani. Care nu fac nimic să remedieze situaţia. Nu a existat aer condiţionat în sală aşa că s-a făcut o saună colectivă. S-a rezistat totuşi, cu o pauză binevenită, unde s-au băut zdravăn tone de apă plată, minerală  şi vin bun.

Starea în care este clădirea Operei Române e o ruşine pentru Clujul cu pretenţii. Fără dotări care să poată să facă sala funcţională pe timp de vară, este nevoie  rapid de investiţii, de modernizarea ei. Promisiuni am auzit, dar vedem că nimeni nu face practic nimic sau ministerul, de care ţine clădire,  nu colaborează, nu doreşte modernizarea! Trebuie intervenit, aşa nu se mai poate, totul aduce acolo a cămin cultural nu a operă şi teatru de talie naţională. De Europa nu putem vorbi, că suntem la ani lumină distanţă de ce e civilizat!

Hai să revenim la concert!

E o performanţă să umpli până la refuz o sală de peste 1000 de locuri în mijlocul lui august, perioadă de concedii. A reuşit asta Diesel Events, organizatorul superbului concert susţinut de chitaristul de jazz Al Di Meola, un gigant al chitarei şi jazzului. Cine nu îl ştie, din pasionaţii genului, pe Meola, cel care ca cântat cu Chick Correa, Stanley Clarke, Paco de Lucia sau John McLauglin?

 

A fost o seară magică, în care Al Di Meola, însoţit de  Peo Alfonsi, chitarist și compozitor italian şi percuţionistul maghiar Peter Kaszas a sedus publicul.

A cântat şi melodii de pe noul album pe care îl promovează, Elysium, dar şi melodii mai vechi. A cântat strălucit la chitară, a dialogat muzical cu Alfonsi, şi el un chitarist extraordinar, şi,  la final, a fost  bisat de trei ori de un public ridicat în picioare. Foarte simpatic, a rugat publicul să mai stea câteva minute în sală, a fugit după telefonul mobil şi a înregistrat ovaţiile clujenilor care au fost realmente încântaţi de concertul celor trei muzicieni.

BUN

Rămas bun de la Al Di Meola şi colegii săi-(c) clujulcultural.ro

La concert au participat jurnaliştii Ovidiu Blag, Liviu Alexa, pe psihologul Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, Olga Stanciu, director la Jolidon, Simona Baciu, managerul Şcolii Internaţională Cluj,  mulţi medici, oameni de afaceri din Cluj, studenţi la conservator. Puţini muzicieni însă în sală, cu excepţia bateristului trupei clujene tribut, Speak Floyd, şi a inginerului de sunet al acesteia, Ovidiu Buhăţel.

Concertul a  fost organizat de Fundaţia Diesel Events şi a făcut parte dintr-un circuit european de promovare a noului album Al Di Meola, intitulat Elysium. Doritorii au putut cumpăra CD-ul cu 80 de lei.

4 Comments
 1. adi a. 17 august 2015

  Vă salut,
  Sincer, mă bucur, că a fost “full house” la maestrul ADM.!!
  Dacă se poate (?): Paragraful cu ” .. e o performanță…” –
  Vă rog !? – .. eu am fost la un concert de-al maestrului ADM- ce-i drept, nu “la operă” (… asta duce spre o cu totu altă discuție, mă rog ..) într-un loc “gen” Aradu nostru, sală cu tot etc; ok. polivalenta!!!- super, da, nu știu…
  Salutări

  Reply
 2. Motanul 15 august 2015

  Ba , mai lasati vrajeala . Arta cere sacrificii ! Sala e la fel de sauna si in decembrie , si nu mai ciriiti voi spectatorii cind pe aceeasi scena si sub caldura reflectoarelor balerinii danseaza . Uneori , pe baieti curge apa efectiv . Eu stau doar in primul rind si o data unul a scuturat din cap si m-a stropit cu transpiratie din par. Da’ Metrul Al n-a avut nimic de comentat ? Sau i-au pus clima mobila ?

  Reply
 3. Alexandru 15 august 2015

  Draga Tiberiu,in sala super”incalzita”a Operei clujene,nu numai ca au fost putini muzicieni,dar au fost chiar foarte multi Din Sibiu,Brasov,Hunedoara,Ungaria,Germania,Ploiesti nu mai vorbesc de clujeni.Eu vorbesc de MUZICIENI!!!Te salut cu drag.

  Reply
  • Redactia 15 august 2015

   mă bucur dacă e aşa!

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.