Șase castele din Ardeal deschise publicului

Actualitate

Şase castele din Transilvania, aflate în localităţile Zăbala, Micloşoara, Mănăstirea, Brâncoveneşti, Gilău şi Topliţa, vor putea fi vizitate de publicul larg în perioada 24-27 mai a.c, în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul Săptămânii Patrimoniului Privat, sub genericul „PIKNIK – Săptămâna Castelelor Deschise”.

„Vă aşteptăm cu activităţi pentru copii (colţul de poveşti, carte de colorat uriaşă, vânătoare de comori etc.), activităţi şi târguri artizanale, concerte, spectacole de dans, expoziţii şi multe alte programe la cele şase locaţii. Va fi şi un program comun la toate locaţiile: un picnic de familie – în parcul castelelor vor fi amplasate mese uriaşe, unde vom servi împreună din bunătăţurile aduse de acasă în aceste locaţii feerice”, precizează organizatorii într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.

Primul eveniment va avea loc pe 24 mai, la castelul Kornis din localitatea Mănăstirea (judeţul Cluj), care va începe la ora 13.00 cu o slujbă ecumenică. Pe parcursul zilei vor avea loc diverse activităţi cu participarea cercetaşilor din Gherla (căţărare pe lăzi, şah viking, cricket, etc.), expoziţie foto, spectacole de dans popular, muzică clasică şi populară pe scenă, activităţi artizanale, cărţi de colorat uriaşe pentru copii şi chill zone.

De asemenea, vor avea loc două tururi ghidate ale castelului, la orele 15.00 şi 17.00, un concurs de gătit, un meci de fotbal în parcul castelului, un concurs de port popular, precum şi un picnic.

Inorog căzut la castelul din Mănăstirea

Citește și:

UPDATE Castelul cu inorogi se distruge. Unul din inorogi a fost dat jos cu brutalitate

Castelul Mikes din localitatea Zăbala (judeţul Covasna) îşi deschide porţile pentru public pe 26 mai, începând cu ora 10.00, în program fiind cuprinse diverse activităţi pentru copii şi adulţi, cum ar fi vânătoare de comori, pictură pe faţă, activităţi artizanale din lână şi plastilină, fabricare machete de castele din carton, workshop de dansuri renascentiste şi un picnic.

A doua zi, începând cu ora 18.00, va avea loc un concert de vioară susţinut de artista belgiană Rosanne Philippens, care va interpreta, printre altele, piese semnate de Bach, Paganini, Bartók şi Enescu.

Castelul Rákóczy-Bánffy din localitatea Gilău (judeţul Cluj) îşi aşteaptă oaspeţii tot pe 26 mai, începând cu ora 10.00, cu jocuri interactive mamă-bebeluş bazate pe jocuri şi cântece populare, jocuri cu marionete, ateliere de artizanat şi de fabricare a bijuteriilor şi jucăriilor, un târg de artizanat, precum şi un tur ghidat al castelului între orele 11.00 şi 12.00, urmat de un picnic, precizează organizatorii.

Castelul din Gilău

Castelul Kendy-Kemény din localitatea Brâncoveneşti (judeţul Mureş), deschis vizitatorilor în data de 26 mai, începând cu ora 10.00, organizează, printre altele, activităţi în aer liber pentru copii, trei tururi ghidate la orele 12.00, 13.00 şi 14.00, un concert de vioară susţinut de Ádám Tamás, un spectacol de dans oferit de Grupul de Dans Helikon din Brâncoveneşti, un picnic şi o expoziţie de pictură din colecţia dr. Sándor Madaras.

Castelul Kálnoky din localitatea Micloşoara (judeţul Covasna) va fi deschis publicului larg pe 26 şi 27 mai, în programul celor două zile fiind prevăzute plimbări cu trăsura şi ponei, tururi ghidate, expoziţii de machete cu husari, vânătoare de comori în parcul castelului, cursuri de dansuri populare şi picnic.

Castelul Urmánczy din localitatea Topliţa (judeţul Harghita) aşteaptă vizitatorii pe 27 mai, începând tot cu ora 10.00, în incinta acestuia urmând să fie organizate jocuri în aer liber pentru copii, un spectacol de pantomimă şi teatru de păpuşi, tururi ghidate în limbile română şi maghiară, ateliere creative de pictură pe piatră, înşirare de mărgele, quilling, vânătoare de comori, diverse jocuri de îndemânare şi un picnic.

Evenimentul „PIKNIK – Săptămâna Castelelor Deschise” este organizat de către Coaliţia Castel în Transilvania, care se alătură în acest fel iniţiativei „Private Heritage Week” (Săptămâna Patrimoniului Privat) lansate de către organizaţia European Historic Houses din Bruxelles.

„Scopul acestei iniţiative este de promova clădirile monumente (castele, conace etc.) private din toată Europa prin a le deschide publicului larg în perioada 24-27 mai”, se arată în comunicatul de presă.

Citește și:

Cum e să fii proprietar de castel la Gilău. Şi cum a fost la concertul EDDA de la Festivalul Grădina Castelului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *