Săptămână plină de spectacole pentru artiștii Teatrului de Păpuși

Actualitate Teatru

De marți și până duminică, artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca susțin o mulțime de spectacole, redări ale unor povești mai clasice sau mai nonconformiste. Vor avea parte de reprezentații pline de magie micuții din cartierele Zorilor și Gheorgheni, dar și din Huedin sau Ordorheiu Secuiesc. Săptămâna se va încheia cu spectacolele „Mimorózart” și „Rățușca cea Urâtă”, la sediul teatrului.

Teatrul Puck își prezintă spectacolele în școli, grădinițe și case de cultură din toată țara. Copii de diferite vârste, din diferite zone și clase sociale au parte în acest fel de bucuria de a urmări spectacole minunate, cu multe învățăminte și voie bună. Programul Teatrului „Puck” din săptămâna 6-12 noiembrie cuprinde multe asemenea reprezentații.

Marți, de la 9,30 și 11, la Scoala Gimnazială „Radu Stanca”, din cadrul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din cartierul Zorilor se va juca spectacolul „Croitorașul de Isteț”, în regia Emiliei Nechita. Cele două reprezentații îi vor avea în distribuție pe Adina Ungur și pe Robert Gutunoiu.

Miercuri, 8 noiembrie, la Casa de Cultură din Huedin vor avea loc două reprezentații ale spectacolului „Rățușca cea urâtă”, după Hans Christian Andersen. Regia este semnată de Varga Ibolya. Distribuţia este alcătuită din Ramona Atănăsoaie, Frunzina Anghel, Andreea Bolovan, Ionuţ Constantinescu, Iulia Dinescu, Călin Mureşan şi Andra Ştefan. Spectacolele vor începe de la orele 9,40 și 11.

Secția maghiară a Teatrului de Păpuși „Puck” va prezenta miercuri, 8 noiembrie și joi, 9 noiembrie, spectacolul „Én vagyok Pinokkió”/„Eu sunt Pinocchio”, în scenariul și regia lui Călin Mocanu. Artiștii clujeni vor susține câte două reprezentații în fiecare zi, de la 11, respectiv 12, la Casa Tineretului „Siculus” din localitate. Distribuția este formată din actorii László Réka, Patka Ildikó, Urmánczi Jenő, Okos Attila Ákos, Giriti Réka, Domokos Szabolcs, Lanstyák Ildikó și Patka Ildikó.

Croitorașul cel Isteț îi va bucura vineri, 10 noiembrie, pe micii spectatori de la Grădinița „Lumea copiilor” din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Spectacolul în regia Emiliei Nechita va avea două reprezentații vineri, 10 noiembrie, de la orele 9,30 și 11.

Pe scena Teatrului „Puck” vor avea loc tot vineri, de la orele 10 și 12, două montări ale spectacolului nonverbal Mimorózart. Acesta li se adresează atât copiilor de peste 4 ani, cât și publicului adult, având la bază lucrările lui Joan Miró și muzica lui W. A. Mozart.

Regia este semnată de Palocsay Kisó Kata, scenografia de Lőrincz Gyula, pe muzica lui W. A. Mozart. Din distribuție fac parte László Réka și Okos Attila Ákos.

Este reprezentată o lume a fanteziei fără limite, în care personajele sunt călători, clovni sau drumeți.

Structura spectacolului se compune din 10 scene cu păpuși, actorii utilizând tehnici diferite de mânuire. Joan Miró, ca și păpușarii, se afla într-o relație specială cu obiectele sale. Nepotul său, Joan Punyet, povestește despre el: “Avea o întreagă colecție de lucruri neobișnuite. Obiecte ciudate și șocante, care, scoase din contextul lor original și așezate în grupuri omogene, au devenit un mediu productiv și bogat pentru idei spontane”.

Creatorii spectacolului Mimorózart au dorit să reprezinte lumea aceasta prin culorile, formele și materialele folosite; s-au apropiat de fiecare obiect și situație cu însuflețire și candoare. Atmosfera jocului, datorată muzicii lui Mozart, este proaspătă și jucăușă. Caracteristicile spectacolului sunt umorul, armonia, seninătatea și libertatea jocului.

O reprezentație a acestui spectacol va avea loc și sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 11, în aceeași sală. Trailer-ul al spectacolului:

Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Spectacol realizat cu sprijinul Fundației Bethlen Gábor.

Secția română a Teatrului Puck îi așteaptă duminică, 12 noiembrie pe copii, părinți și bunici cu spectacolul „Rățușca cea urâtă”, după Hans Christian Andersen.

Fermecătoarea poveste a puișorului de lebădă adoptat de o rață și drumul lui inițiatic spre rostul și menirea sa este spusă într-o cheie feerică.

„Promisiunea mult aşteptată a metamorfozării se împlineşte sub taina iernii: în oglinda apelor de primăvară şi sub privirea semenilor săi, răţuşca cea urâtă îşi dezvăluie chipul şi adevărata sa natură. Lebăda cea tânără devine reprezentarea frumuseţii absolute, transfigurată de nobleţea suferinţei. Memoria penajului gri, memoria răţuştii urâte, e tributul plătit unui vis împlinit, care şi el pare la fel de trecător precum clipele de coşmar : Pe vremea când eram o răţuşcă urâtă nici în vis nu m-aş fi gândit la atâta fericire!”, detaliază Varga Ibolya, regizorul spectacolului.

Distribuția este alcătuită din Ramona Atănăsoaie, Frunzina Anghel, Andreea Bolovan, Ionuț Constantinescu, Iulia Dinescu, Călin Mureșan și Andra Ștefan.

Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. De asemenea, din 2006 a fost lansat programul Nocturne cu spectacole adresate adulţilor. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *