16 ianuarie 2019

Săptămâna Lars von Trier la Cluj: cel mai nou film și ”Nymphomaniac” I și II

By In A 7-a

Cinema Victoria pune un accent pe filmografia controversatului regizor danez Lars von Trier atat in cadrul Cinematecii TIFF, gazduita periodic de acest cinematograf, dar propune si ultimul film al acestuia, Casa pe care Jack a construit-o / The House That Jack Built , productie 2018.

Lars von Trier (n. 30 aprilie 1956) este un renumit regizor de film danez, controversat, numit copilul teribil al cinematografului european, asociat cu mișcarea Dogma 95, conform wikipedia.org

A absolvit școala de cinema din Stockholm (Den Danske Filmskole) în 1983. Lucrarea de diplomă, Imagini în relief a primit premiul Festivalului Școlilor de film de la München. Primul său film de lung metraj, Forbrydelsens element / Elementul crimei, 1984, câștigă Marele Premiu pentru Tehnică la Cannes.
Pentru televiziune, von Trier regizează Medea (1988) care obține premiul Jean d’Arcy în Frant. Breaking the Wavescîștigă Marele Premiu al Juriului de la Cannes, premiul Cesar pentru Cel mai bun film străin, premiul EFA pentru Cel mai bun film european iar actrița principală Emily Watson este nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

Regizorul danez Lars von Trier

În 20000 a avut loc premiera dramei muzicale Dancer in the Dark având-o ca actriță principală pe cântăreața islandeză Björk. Filmul a obținut Palme d’Or la Cannes 2000. În 2003 începe trilogia „SUA: tărîmul tuturor posibilităților” cu filmul Dogville cu Nicole Kidman in rol principal.

Se impune definitiv cu filmele Anticristul (2009) , Melancolia (2011) si cele doua pelicule Nymphomaniac (2013).

Nymphomaniac, vol 1, vineri, 18 ianuarie, 22.30

Un jurnal erotic al unei femei (interpretată de Charlotte Gainsbourg) din perioada adolescenței, până la vârsta de 50 de ani. Mai precis, până în momentul în care este găsită leșinată, în pădure, de către un bărbat (interpretat de Stellan Skarsgard), cel căruia i se și confesează ulterior.

* Film interzis persoanelor sub 18 ani

Nymphomaniac, vol 2, sambata, 19 ianuarie, ora 22.30

În după-amiaza unei ierni geroase, bătrânul dar încă șarmantul burlac Seligman o descoperă pe Joe bătută și prăbușită pe o alee lăturalnică. O ia acasă și îi îngrijește rănile, în timp ce încearcă să afle câte ceva despre viața ei. Seligman este cel care, vreme de opt capitole, îi ascultă povestea cea complicată și înțesată de interjecții a “nimfomanei” Joe.

Film interzis persoanelor sub 18 ani

Casa pe care Jack a construit-o

Filmul va rula vineri  de la 19:30, duminică  19:30, luni  22:30 , marţi  22:30,     miercuri  19:30, joi  22:30  .

Lars Von Trier creează o altă capodoperă cinematografică, dar încă o dată nu este pentru toată lumea.


Jack (Matt Dillon) este un sofisticat criminal în serie din America anilor ’70. Pentru el, fiecare crimă este o operă de artă…
Filmul este amuzant, este artistic, este violent, cu mult umor negru, cu un mesaj puternic și cu cel mai nebun epilog… Este o experiență unică și puternică. Recomandat, dacă sunteți dispus să vă scufundați în mintea brutală a unui criminal în serie.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.