16 aprilie 2018

Săptămână anti-risipă alimentară la Cluj cu…masă în stradă

By In Actualitate

Proiectul Food Waste Combat al Asociației JCI Cluj lansează o inițativă inedită: în perioada 16-21 aprilie se dă startul unei întregi săptămâni tematice pentru combaterea risipei alimentare.

Se vor desfășura o serie de activități prin care clujenii vor afla cum pot reduce ei înșiși risipa alimentară și vor fi încurajați să se implice în campanie într-un mod creativ și ingenios prin proiecții de film, tururi ghidate în piețe, ziua frigiderului tău, vânătoare de comori și o masă în stradă.

La un an de la câștigarea premiului TedXEroilor, membrii Food Waste Combat pornesc într-o aventură de o săptămână.

Iată programul Săptămânii anti-risipă alimentară, la care puteți să vă alăturați:

● Luni, 16 aprilie ora 18:30: Lansare oficiala și proiecție de film la Cinema Mărăști
● Marți, 17 aprilie: Tururi ghidate în piețe – Mersul la piață devine cool!
● Miercuri, 18 aprilie: zi tematică – “Frigiderul tău”
● Joi, 19 aprilie, ziua OLIO – creștem comunitatea clujeană de schimb de mâncare
● Vineri, 20 aprilie: Treasure hunt Food Waste Combat, cu sprijinul Zoniz
● Sâmbătă, 21 aprilie ora 14:00 – 20:00 : Masă în stradă cu foodtruck-urile Food Waste Combat, pe strada Potaissa

Organizatorii ne recomandă să nu ratăm cel puțin două evenimente: lansarea din 16 aprilie și masa în stradă din 21 aprilie. Intrarea e liberă la toate evenimentele.

“Vor fi absolut grozave! Doar ca să vă faceți o idee, ziua de 21 va avea zone pentru degustări, experimente culinare, trucuri pentru depistat falsurile din comerț, atelier de compostare. Plus un meniu bazat pe improvizație gătit din surplus de alimente de la supermarketuri, transformat în mâncare delicioasă de 4 bucătari. Desigur, noi vă încurajăm să luați parte la tot programul propus de noi. Vom însoți evenimentele cu sfaturi despre cele mai importante și interesante obiceiuri pentru reducerea risipei alimentare, plus câteva surprize și concursuri interesante pentru cei care aleg participe”, spune Camelia Gui,  project managerul Food Waste Combat.

 

La realizarea săptămânii tematice Food Waste Combat, s-au implicat câțiva parteneri dedicați, în mod autentic interesați de reducerea risipei alimentare.

Cei de la Cimbru au venit cu ideea zilei Food Waste Combat cu rulote, li s-a alăturat Biotrem România, apoi au primit si sprijinul celor de la Street Food Festival. Asociația Daisler le este alături pentru organizarea zilei de 21 aprilie pe o stradă dragă lor. “Ceremoniile” vor fi conduse de Chef Nicolae Crăciun și Chef Horia Șimon. Primăria Cluj vine în ajutorul proiectului pentru proiecția de film. The Little Greenery și Znob Pizza își vor parca rulotele pe Potaissa, iar Zoniz va oferi traseul de treasure hunt.

“Vă așteptăm deci, cu mult entuziasm la săptămâna Food Waste Combat. Începem luni la ora 18:30, la Cinema Mărăști, unde vom avea lansarea oficială. Veți avea ocazia să cunoașteți echipa Food Waste Combat si să avem discuții despre activitățile noastre curente, dar și despre planurile de viitor. După care vom viziona împreună un documentar foarte interesant despre fenomenul risipei alimentare testat și confruntat de un cuplu îndrăzneț”, afirmă Camelia Gui, reprezentantul proiectului.

Proiectul Food Waste Combat al asociației JCI Cluj a lansat în 2017 o campanie complexă de atacat risipa alimentară pe toate fronturile. Astfel, într-un an s-a dublat numărul școlilor partenere și au avut loc ateliere practice cu pentru 300 de elevi.

Proiectul are în prezent 100 de beneficiari recurenți ai surplusului de hrană colectat săptămânal și două restaurante partenere pentru campania de informare. Este în pregătire și un proiect de compostare, iar până la finalul anului 2018 se lucrează la crearea primei bănci de alimente din Cluj.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.