S-au deschis oficial Zilele Culturale Maghiare. Gergely Balázs: E un moment în care sărbătorim ca și comunitate

Actualitate Cooltura

Gala de deschidere a celei de-a șaptea ediții a Zilelor Culturale Maghiare a avut loc luni seara, în sala arhiplină a Operei Maghiare de Stat din Cluj. În cadrul evenimentului s-au acordat Premiile Clujul Comoară, pentru contribuții deosebite aduse promovării culturii clujene, s-a prezentat spectacolul folcloric Păunul și-a luat zborul și s-au rostit discursuri inaugurale. De asemenea, reprezentanții Asociației Clujul Comoară au fost anunțați că asociația clujeană, organizatoare a Zilelor Culturale Maghiare, va fi distinsă cu premiul Produs Maghiar, care li se acordă mărcilor maghiare „pentru atingerea unui nivel mondial de calitate într-o anumită ramură de activitate”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților laici și clerici ai comunităților maghiare din România și Ungaria. La eveniment au luat cuvântul Gergely Balázs, organizatorul principal Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, Mile Lajos, Consul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Kelemen Hunor, președintele UDMR, Potápi Árpád János , secretar de stat pentru Politici Naționale în cabinetului primului ministru al Ungariei, Csoma Botond, președintele UDMR Cluj și Toró T. Tibor, președintele Comisiei de Strategie din cadrul Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

13934650_1318254298199590_7512711190528497509_n
Foto: Kiss Gábor

Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, a subliniat simbolismul momentului ales pentru organizarea celei de-a șaptea ediții a festivalului: împlinirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rangul de oraș liber regal.

 

balasz
Gergely Balasz (c) pagina personala de facebook

Conform acestuia, Zilele Culturale Maghiare 2016 „reprezintă mai mult decât un centenar, adică un moment în care trebuie să sărbătorim împreună, ca o comunitate”. El a vorbit despre însemnătatea muncii care stă în spatele organizării unui astfel de eveniment și despre necesitatea unei comunități care să depășească barierele etnice și naționale.

Conform lui Mile Lajos, Consul General al Ungariei la Cluj-Napoca, „Zilele Culturale Maghiare sunt o ocazie foarte bună pentru a arăta acele valori care ne unesc, fără a ne deosebi neapărat de alte popoare”.

Aflate la prima ediție, Premiile Clujul Comoară, acordate de Asociația Clujul Comoară pentru merite deosebite în promovarea culturii clujene și în dezvoltarea Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, le-au fost acordate lui Kötő József (post mortem), fondator al Asociației Clujul Comoară, secretar și apoi director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, directorului adjunct al Secretariatului pentru Politici Naționale din Ungaria, Brendus Réka, și Asociației Eureka din Cluj-Napoca.

În cadrul aceluiași eveniment, a fost anunțată distincția Asociației Clujul Comoară cu premiul Produs Maghiar, un titlu de anvergură care li se acordă mărcilor pentru excelența atinsă în domeniul loe de activitate. Este pentru prima dată când distincția va fi primită de un produs din afara Ungariei. Reprezentanții Asociației Clujul Comoară vor fi prezenți în Parlamentul Ungariei în data de 6 septembrie, pentru a primi premiul.

Gala de deschidere - Paunul si-a luat zborul
Foto: Kiss Gábor

În a doua parte a serii, cei aproximativ 1000 de oameni prezenți la eveniment s-au bucurat de o prezentare de gală a spectacolului folcloric Păunul și-a luat zborul, la care au luat parte mai multe ansambluri de muzică și dansuri populare participante la cunoscutul show de televiziune din Ungaria cu același nume.

Pe scenă au urcat formaţiile de muzică populară Harmadik Zenekar şi Tokos Zenekar, muzicienii ceangăi din Kostelek/Coşnea (judeţul Bacău), ansamblurile de dansuri populare Bekecs şi Kesice, ansamblurile de dansuri cultivatoare ale tradiţiilor locale Gyimesi Hagyományőrzők (din Zona Ghimeşului / Valea Trotuşului) şi Mérai Hagyományőrzők (din Mera, judeţul Cluj), Kacsó Hanga Borbála, Hoksz Attila, fraţii Herdon, Gemenii Haraszti, Mayer Tamás, familia Busai, prim vioristul Pál István (zis și Szalonna) şi taraful său, precum şi Berecz István.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *