20 noiembrie 2013

S-a lansat OurHeritage.ro, Wikipedia monumentelor din Ardeal

By In Actualitate, Clio

Cel mai nou site dedicat monumentelor din Transilvania, www.ourheritage.ro a fost lansat, astăzi, de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea oraşului Sibiu (AIOS), la Cluj-Napoca. La lansare au fost prezenţi Tudor Popa, preşedinte AIOS, Răzvan Pop, istoric, director Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu şi Tudor Sălăgean, istoric, director Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Proiectul e finanţat de AFCN şi bugetul se ridică la 40.000 de euro.

Pe site vor fi  8300 monumente mapate din istoria Transilvaniei. În acest moment acesta mapează 2300 monumente şi este actualizat zilnic.

Tudor Popa, preşedinte AIOS, a declarat că “ne-am axat pe Sibiu din 2009,  dar am început  să ne extindem. Cuprinde tot ce înseamnă monument istoric din Sibiu. Vrem să informăm publicul, studenţii de la istorie şi arhitectură. În următorii trei ani vom documenta şi fotografia, absolut tot ce înseamnă monument istoric din Transilvania, căi ferate, parcuri, statui. Din Cluj sunt în acest moment 200 de monumente iar la Sibiu sunt t documentate toate monumentele! Informaţiile sunt şi vor fi validate  de un  Consiliu Ştiinţific! Acoperim tot,din perioada dacic, imperiul roman, perioada migraţiilor, secoul 11-20.”

Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic din Cluj, a spus că e un “Proiect extraordinar pentru că  aduce informaţia  către publicul larg. Trebuie să ne implicăm  în promovarea acestor monumente!  Monumentele se află în pericol, se tot degradează dacă nu vom interveni. Recent la Bologa s-a surpat un zid din cetate, aşa încet încet va dispărea tot”

Referitor la unele critici din blogosferă, conform cărora acest nou site ar fi fost copiat după proiectul online “Prin Transilavania.ro”, Tudor Popa, preşedinte AIOS a declarat că “PrinTransilvania.ro e un proiect frumos, dar este un blog de povestiri despre oameni şi locuri din Transilvania, ceea ce e altceva fata de un site care se doreste a fi o resursa documentara validata de un Consiliu Stiintific si care doreste, la maturitate, peste trei ani, sa prezinte 8300 monumente documentate fără cusur”.

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.