17 mai 2019

S-a deschis Pavilionul României de la Veneția

By In Vizual

„Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei” (Unfinished Conversations on the Weight of Absence), expoziția care marchează participarea României la Bienala de la Veneția, s-a deschis pe 9 mai 2019 la Pavilionul României și pe 10 mai 2019 la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Din partea Centrului Cultural Clujean, partener al proiectului, au participat la deschidere Corina Bucea și Horea Avram, manageri proiect în cadrul organizației.

Expoziția curatoriată de Cristian Nae, avându-l drept comisar pe Attila Kim, prezintă lucrările artiștilor români Belu-Simion Făinaru, Dan Mihălțianu și Miklós Onucsán, și poate fi vizitată în perioada 11 mai – 24 noiembrie 2019. 

Expoziția din Pavilionul României prezintă versiuni ale unor lucrări anterioare, adaptate la scara, la semnificația și la specificul architectural al spațiilor în care sunt prezentate, care fie construiesc un înțeles diferit, fie își schimbă configurația și structura formală și, astfel, devin lucrări noi și actuale. Toate aceste instalații au câte o extensie expusă la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

Centrul Cultural Clujean susține programul de mediere pentru participarea României la ediția din acest an, pregătind echipa de custozi care timp de aproape 7 luni vor avea rolul de ghidaj și mediere către publicul divers care vizitează Bienala. Ultima ediție a evenimentului a fost vizitată de peste 600.000 de persoane. 

Centrul Cultural Clujean, prin modelul de organizare și conținutul pe care îl dezvoltă, își propune să aibă un rol strategic la nivel european în domeniul artei și culturii contemporane. Centrul implementează un program de anvergură care abordează teme precum educaţia culturală și artistică, arta contemporană, creșterea capacităţii sectorului cultural.

Participarea României la cea de-a 58-a Expoziție Internațională de Artă – La Biennale di Venezia este organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român. „Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei” este un proiect produs de Fundația și Galeria Plan B, împreună cu partenerii lor.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!