16 iunie 2016

Ruxandra Cesereanu şi Ovidiu Pecican, premiul Ion Negoiţescu al revistei Apostrof

By In Carte

Reluând o tradiție inaugurată cu circa un deceniu în urmă ‒ și întreruptă o vreme din motive de penurie ‒ revista Apostrof a decernat pe anul în curs, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Filiala Cluj a usr, în 15 iunie a.c., Premiul I. Negoiţescu.

Jurizarea a fost asigurată de scriitorii Marta Petreu (preşedinte), Irina Petraş şi Adrian Popescu.

Spiritul tutelar al premiului publicației de cultură clujene, a cărei existență a depășit deja un sfert de secol, este cel al criticului și istoricului literar I. Negoiţescu, născut la Cluj și membru fondator al Cercului Literar. Înfiinţat în urmă cu două decenii, premiul susține afinitatea ideologică şi culturală cu programul cerchist şi omagiază memoria marelui critic. De asemenea, se onorează prin acest premiu autori cu opere ample şi complexe, deopotrivă beletristice şi ştiinţifice, creatoare de noi valori literare şi culturale, explorând, totodată, în mod constant, valorile spiritualității româneşti în consonanță cu Europa. De-a lungul timpului, au mai fost premiați cu această distincție Liviu Maliţa, Ruxandra Cesereanu, Ion Mureşan, Sanda Cordoş, Ion Simuţ, Ştefan Borbely, Ion Vartic.

În acest an, au fost acordate, ex aequo, două premii, şi anume:

dnei Ruxandra Cesereanu, pentru minunata complexitate a operei ei literare şi de cercetare și pentru admirabilul curaj moral în studierea realităţii româneşti şi în pledoaria pentru valorile europene;

şi dlui Ovidiu Pecican, pentru mirabila bogăție a operei lui literare şi istorice şi pentru verticalitatea atitudinii sale civice, de susţinere consecventă a valorilor româneşti şi a europenităţii culturii noastre.

Autorii premiați au fost prezentați de criticii Liviu Malița și Victor Cubleșan.

OvidiuPecican_MartaPetreu_RuxandraCesereanu

Ovidiu Pecican, Marta Petreu, Ruxandra Cesereanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.