România Remarcabilă: 12 comune din Ardeal vor dezvoltare locală

Clio

România Remarcabilă: 12 comune din Transilvania sunt primele înscrise în noul program de patrimoniu și dezvoltare locală

Ieri, 13 iunie, Centrul Cultural Clujean a dat startul programului România Remarcabilă printr-o întâlnire la care au participat reprezentanți ai mai multor administrații rurale din România și Franța, alături de specialiști din organizații de dezvoltare a patrimoniului, instituții culturale, arhitecți și experți în dezvoltare turistică.

Invitații prezenți la conferință au întărit valoarea proiectului prin informații prețioase despre patrimoniu, oferite prin viu grai, din perspectiva și experiența specializării proprii: ​Alexandru Pugna (Secretar de Stat al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România), ​István Vákár (Vicepreședinte Consiliul Județean), ​Oana Buzatu​ (Purtător de Cuvânt al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca), ​Andrei Țărnea ​(Comisar General al Sezonului România-Franța), ​Ștefan Teișanu (​Director Centrul Cultural Clujean), ​Sophie Métadier ​(Primarul Orașul Beaulieu-lès-Loches), ​Jonathan Fedy​ (Delegat Cites & Cités Remarquables), ​Alina Zlati ​(Manager Proiect România Remarcabilă, Centrul Cultural Clujean), ​Thierry Creteur​ (Director Cultură Orașul Auxerre), ​Marina Gingirof (Secretar Grup de Lucru Rural Ordinul Arhitecților din Ro), ​Mircea Groza​ (Bucătar, Etnolog și Arheolog Culinar), ​Tudor Sălăgean​ (Director Muzeul Etnografic al Transilvaniei), ​Răzvan Scurtu​ (Inițiator Smida Jazz Festival), ​Caroline Fernolend​ (Vicepreședinte Mihai Eminescu Trust), ​Cristina Iliescu (Reprezentant Destinația Colinele Transilvaniei), ​Sophie Métadier​ (Primar Orașul Beaulieu-lès-Loches), ​Horațiu Răcășan​ (Coordonator Grup de Lucru Rural Ordinul Arhitecților din Ro), Alina Zară​ (Fondator MândraChic).


România Remarcabilă este un proiect realizat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables de France și cu sprijinul Consiliului Județean Cluj. „Programul nostru va explora autenticitatea satului românesc, căutând modalități de a pune patrimoniul și cultura acestuia în slujba dezvoltării rurale. Împreună cu localitățile membre și cu specialiști în dezvoltare locală și patrimoniu, vom încerca să dăm un răspuns acestei întrebări esențiale: cum putem contribui la dezvoltarea durabilă a satului fără a-i afecta autenticitatea, ci chiar pornind de la ea”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean, la lansarea programului. În acest an programul pornește în 12 comune pilot, șase din județul Cluj (Beliș, Bonțida, Moldovenești, Poieni, Suatu, Vad) și șase din alte județe (Bârsana – Maramureș, Bogata – Mureș, Bucium – Alba, Fundata – Brașov, Plopiș – Sălaj și Valea Viilor – Sibiu). Programul își propune apoi să se extindă în 25 de comune în 2020 și în 40 de localități în 2021. „Ne-am bucurat să oferim patronajul Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru această inițiativă a Centrului Cultural Clujean. Îi vom sprijini pe organizatori în demersul lor de a construi o rețea de localități din întreaga țară care au intenția de a-și păstra și valorifica patrimoniul local”, a spus secretarul de stat Alexandru Pugna, reprezentant al Ministerului, prezent la eveniment.

dav

Programul România Remarcabilă beneficiază, de asemenea, de patronajul Ministerului Culturii din Franța și este dezvoltat printr-un parteneriat cu asociația Sites et Cités Remarquables de France, coordonatoare a unei rețele similare din care fac parte circa 300 de localități franceze. „Localitățile membre ale rețelei România Remarcabilă vor avea acces la programul nostru de formare în patrimoniu și dezvoltare locală, precum și la localitățile din rețeaua franceză, cu care vor putea demara parteneriate și înfrățiri. De asemenea, vom crea mai multe evenimente culturale, de patrimoniu și turistice pentru localitățile noastre și le vom reprezenta și promova la târguri naționale și internaționale de turism și de patrimoniu. Nu în ultimul rând, vom oferi fiecărei localități din program sprijin personalizat pentru identificarea și fructificarea oportunităților pe care patrimoniul și cultură locală le pot oferi pentru dezvoltarea lor”, a declarat managerul proiectului România Remarcabilă, Alina Zlati de la Centrul Cultural Clujean.
România Remarcabilă este o inițiativă a Centrului Culural Clujean, dezvoltată cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și al asociației Sites et Cités Remarquables de France, sub patronajul Ministerelor Culturii din România și Franța. Proiectul este susținut de Primăria Cluj-Napoca, de Sezonul România – Franța și de partenerii Banca Transilvania și Ursus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *