9 aprilie 2014

Romancierul Camil Petrescu, omagiat astăzi la Muzeul Naţional de Artă Cluj

By In Actualitate, Carte

În luna aprilie, când se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu (9/22 aprilie 1894), Fundația Culturală ce-i poartă numele și revista „Teatrul azi” (continuatoarea publicației înfiinţate de scriitor în 1956)  și-au propus să-l sărbătorească într-un cadru independent de jubileele conjuncturale promovate cu mult mai mult sârg de decidenții actuali ai culturii române.

Muzeul de Artă (Pța Unirii nr. 30) va găzdui de la  orele 17.00 o întâlnire cu opera lui Camil Petrescu. Compozitorul Cornel Țăranu va dărui publicului un moment muzical pe versurile autorului, în interpretarea soliștilor Ramona Eremia și Cristian Hodrea, precum și a ansamblului Ars Nova (dirijor Cornel Țăranu), iar actorii Miriam CuibusKézdi ImolaSorin Leoveanu și Bogdán Zsolt vor oferi un moment poetico-teatral. Vocea scriitorului citind din romanul Un om între oameni se va face auzită în acest context configurat de scriitorul Ion Vartic și criticul de teatru Florica Ichim.

Camil-Petrescu

Declarând „Anul Camil Petrescu”, organizatorii încercă să aducă un firav spot de lumină asupra unei opere în mare măsură ignorată în valorile ei esențiale. Socotim că a venit timpul ca atât romancierul, cât și dramaturgul, teoreticianul de teatru, filosoful, poetul, gazetarul – creator și director de reviste, redutabil spirit polemic al epocii sale, să intre definitiv și deplin în conștiința publicului (îndeosebi a celui tânăr).

Programul aniversar se desfășoară sub egida Uniunii Scriitorilor din România, în luna aprilie, la Cluj, Timișoara și București, cu sprijinul generos al Muzeului Național al Literaturii Române, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Teatrului Național București și Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.