Rockerii de la trupa URMA şi-a lansat noul album la Teatrul Naţional

Cooltura

Trupa URMA, înființată în urmă cu zece ani la Cluj-Napoca, susține în această seară, de la ora 19.00, un concert extraordinar pe scena Teatrului Național. Muzicienii își prezintă cu această ocazie cel mai recent proiect, Lost End Found, un album ilustrat, realizat împreună cu Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România, prin care urmăresc să atragă atenția asupra monumentelor de patrimoniu care trebuie restaurate și repuse în valoare.

„Proiectul Lost End Found este un parteneriat între muzicieni și arhitecți, prin care dorim să atragem atenția asupra monumentelor istorice, a importanței și a locului acestora în patrimoniul național. Am stat împreună la masă și am înțeles că e  nevoie ca mesajul respectării și salvării patrimoniului să ajungă la public prin mijloace cât mai variate”, a explicat Mani Gutau, solistul trupei URMA, în cadrul conferinței de presă susținute azi la Cluj-Napoca.

Lost End Found este un album aparte, a cărui construcție a durat patru ani de zile, un album complet. „Față de primele trei albume, ne-am dorit să construim mai mult. Așa cum am spus încă din 2009, când am anunțat proiectul, miza noastră a fost să facem un album transparent, ca cei care vor să urmărească un proiect muzical să o poată face pas cu pas. Cea mai grea muncă a fost să reducem conceptul la cele 11 piese finale – fiecare transmite propriul mesaj. Albumul acesta este și un joc cu ascultătorii și îi îndeamnă să găsească și ei, la rândul lor, monumente de patrimoniu care trebuie salvate”, a spus Gutau. Proiectul rămâne unul deschis, iar parteneriatul cu Pro Patrimonio reprezintă un prim pas. „Vrem să organizăm concerte de gherilă – să ducem oamenii în aceste clădiri care merită și trebuie salvate, pentru că altfel înțelegi mesajul dacă ești acolo și vezi nemijlocit ce se întâmplă”, a completat el. De altfel, și concertul din această seară, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, a mers pe această idee de a valorifica o clădire cu o arhitectură deosebită. „Cei de la Diesel Events s-au impicat în proiect în condițiile în care organizarea s-a făcut foarte rapid, au înțeles ideile noastre și ne-au susținut”, a spus Gutau.

După concert, evenimentul continuă în Diesel Club, unde clujenii vor putea dialoga cu membrii trupei și vor afla mai multe despre URMA prin intermediul filmului realizat în 2009 de omul de televiziune Cătălin Ștefănescu.

Trupa URMA s-a înființat la Cluj-Napoca în 2003 și a semnat patru albume, Nomad Rhymes (2004), Anger as a Gift (2005), Trend Off (2007) și Lost End Found (2013), despre care muzicienii spun că au o poveste comună: „dacă stai la o ceașcă de cafea și asculți albumele vei vedea că se leagă, au punți și mesaje valabile pentru mult timp. Timbrul URMA se recunoaște din orice melodie”. Aceste punți vor rămâne valabile și cu viitorul album, promit membrii trupei. „Ca proiect muzical am crescut enorm, ne-am dezvolta tși sper ca pe viitor să continuăm această evoluție. Avem deja în minte direcția viitorului album, pe care îl vom anunța anul viitor”, a mai spus Mani Gutau. Componența actuală a trupei este: Mani Gutău – voce, chitară, Dominic Csergo – tobe, Sorin Erhan – bass, Jimmy Cserkesz – chitară, Luis Angel Palomino –saxofon, flaut și Sebastian Burneci – trompetă.

Lost End Found conține 11 piese, printre care „Terminus”, „All Wrong” și „Cine iubește și lasă”, videoclipurile acestor single-uri depășind deja un milion de vizualizări pe YouTube. Albumul a fost înregistrat în studiourile ISV, avându-l ca inginer de sunet pe Alexandru Redes, absolvent al Alchemea College of Audio Engineering. Masteringul a fost realizat în Anglia de Neil Pickles, Director and Lecturer at Alchemea College of Audio Engineering, care a colaborat pe parcursul carierei sale cu artişti precum Groove Armada, Fun Lovin’ Criminals, Basement Jaxx sau A Perfect Circle.

Construit integral sub deviza „fără compromisuri” în ultimii patru ani, noul material discografic este oferit  publicului într-un format de excepție – un jurnal fotografic de 120 de pagini cu imagini inedite surprinse de fotograful formației, Radu Dumitrescu, care a însoțit pas cu pas grupul de muzicieni pe parcursul călătoriei muzicale intitulate Lost End Found.

Având ca bază de selecție mai mult de 50.000 de fotogafii, efectuate în cadrul repetițiilor, al ședințelor de studio și al concertelor memorabile ținute în țară și străinătate, designul noului material este semnat de Cristian Ioan Gutau, responsabil, de altfel, pentru grafica întregii discografii URMA.

Produs de Mani Gutau / Catapulta Records, în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România, noul album atrage atenția asupra unor monumente de patrimoniu ce necesită intervenții urgente de restaurare, urme arhitecturale ce trebuie protejate și prețuite cu responsabilitate și grijă. Folosind exemple pozitive precum Casa Mincu din București sau Uzinele de Apă din Suceava, unde un grup de arhitecți voluntari, dedicați și entuziaști au reușit să salveze și să redea comunității monumente de patrimoniu inestimabile, noul album atrage atenția asupra unor urme arhitecturale de poveste, dintre care putem menționa hotelul Continental din Cluj-Napoca, Palatul Cantacuzino din București, Sinagoga din Timișoara sau Cazinoul din Constanța, care necesită reabilitarea și restaurarea imediată, pentru a nu deveni urme pierdute iremediabil, precum Hala Matache sau Moara lui Assan din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *