6 aprilie 2017

Rock la Cluj. “Celelalte Cuvinte”, concert la Hard Club

By In Actualitate, Cooltura

Trupa Celelalte Cuvinte revine la Cluj, unde va susține un concert în data de 8 aprilie, de la ora 21.00, în HARD CLUB.

Celelalte Cuvinte este una dintre cele mai longevive formații românești, care nu și-a schimbat componența și care nu a făcut niciun compromis în favoarea comercialului, încă de la înființare.

Cei de la Celelalte Cuvinte promit un concert aparte, în care se vor auzi și o serie de piese noi, de pe viitorul album.

Biletele costa 35 de lei și se pot cumpara in seara concertului, de la intrare. Se pot face si rezervari pentru bilete, telefonic sau pe pagina Hard Club Cluj (prin mesaj), rezervarile fiind valabile pana la ora 20:30 in seara concertului.

Componenţă:
Călin Pop – voce, chitară
Marcel Breazu – bas
Leontin Iovan – tobe
Tiberiu Pop –claviaturi, voce
Ovidiu Roşu – sunet

Discografie:
1984 – V/A – Formaţii Rock #8 – vinil, Electrecord
1987 – LP- Celelalte Cuvinte – vinil, Electrecord
1990 – LP – Celelalte Cuvinte II – vinil, mc, Electrecord
1992 – LP – Se lasă rău – Vinil, Toji Production
1995 – LP – Armaghedon- mc, CD, Vivo
1996 – LP – Vinil Colection – MC, CD, Electrecord
1997 – LP – Ispita – mc, Zone Records
2004 – LP – NOS – mc, CD, Intercont Music
2008 – LP – Stem – CD, TVR Media
2014 – LP – Trup și Suflet, Live la Cinema Patria – CD/DVD, Bestmusic Records

Despre formație:

De 35 de ani împreună, Celelalte Cuvinte este una dintre cele mai longevive trupe rock din România. Păstrându-şi, de-a lungul timpului, atât componenţa cât şi stilul, Celelalte Cuvinte a devenit o trupă-legendă a rockului românesc, cu o identitate aparte. Sonorităţile muzicale Celelalte Cuvinte sunt identificate imediat de orice fan. Niciodată comercialul nu a fost un criteriu de creaţie sau interpretare în cazul de faţă.

Istoria trupei porneşte încă din 1976, de la Oradea, unde, la Liceul “Emanuil Gojdu”, Marcel Breazu, Leontin Iovan şi Călin Pop formau grupul şcolii, sub numele de “Sonic”.

Participau la “dansurile” din fiecare zi de sâmbătă, unde cântau coveruri după trupe cunoscute la acea vreme – Jimi Hendrix, Deep Purple sau Pink Floyd -, dar şi câteva compoziţii proprii.

Încă din perioada liceului, trupa îi avea în componenţă pe trei dintre cei care sunt în continuare membri Celelalte Cuvinte – Marcel Breazu (bas, voce secundară), Leontin Iovan (percuţie) şi Călin Pop (voce, chitară). Au dat toţi admitere la facultate în Timişoara, în ideea de a continua activitatea muzicală într-un oraş mult mai receptiv faţă de fenomenul rock.

La propunerea lui Marcel Breazu si cu contribuţia lui Călin Pop, numele de Sonic a fost schimbat în CELELALTE CUVINTE: “cuvintele pe care le rostim ni se par prea puţine pentru a exprima ceea ce simţim.”. În aceeaşi perioadă, trupa şi-a lărgit componenţa cu doi membri – Ovidiu Roşu (inginer de sunet) şi Radu Manafu (chitară, voce secundară), ambii originari din Turnu Severin.

Pe 13 decembrie 1981, în calitate de trupă a Casei Studenţilor din Timişoara, Celelalte Cuvinte a susţinut primul concert în “sala festivă” a acesteia. Evenimentul a fost considerat actul oficial de naştere a trupei.

În scurt timp, Celelalte Cuvinte a ajuns un nume foarte apreciat, mai ales în mediile studenţeşti. Grupul a caştigat o serie întreagă de premii la festivalurile studenţeşti, a susţinut concerte în principalele centre universitare din ţară.

A înregistrat la Radio Cluj câteva piese, printre care şi “Iarbă prin păr”, care a ajuns pe poziţii fruntaşe în topuri, devenind unul dintre cele mai mari hituri din istoria formaţiei şi a rockului românesc.

La festivalul timişorean “TIM Rock” din 1984, trupa a fost remarcată de actorul Florian Pittiş şi, prin intermediul lui, banda cu înregistrările de la Radio Cluj a ajuns la Bucureşti, unde s-a transformat în prima jumătate a L.P.-ului intitulat “Formaţii Rock Nr. 8”, album editat de Electrecord, în 1985.

La sfârşitul anului 1986, în trupă a intrat Tiberiu Pop (claviaturi şi voce secundară), pe atunci, student la Cluj.

Absolvirea facultăţii a adus “grosul” grupului înapoi în Oradea, dar l-a şi dispersat, într-o anumită măsură: Călin Pop, Marcel Breazu, Leontin Iovan şi Tiberiu Pop au obţinut repartiţii la Oradea, Radu Manafu la Turnu-Severin şi Ovidiu Roşu la Reşiţa. Distanţele nu i-au împiedicat însă să se întâlnească toţi, să repete şi să susţină concerte.

În 1989, grupul a participat la festivalul internaţional de rock “Macul Roşu” din Blagoevgrad, Bulgaria, a susţinut concerte şi a participat la numeroase festivaluri în ţară.

În acelaşi an, grupul a înregistrat, la Electrecord, “Celelalte Cuvinte II”, disc care a apărut pe piaţă în 1990. De menţionat este faptul că piesele care au apărut pe albumele de vinil de mai sus sunt rodul activităţii compoziţionale a grupului din perioda ‘81-‘84.

Trupa a acceptat prima apariţie TV imediat după Revoluţie, în martie 1990, în cadrul emisiunii lui Petre Magdin, “Tele-Top”. A fost prezentat videoclipul “Comoara”.

În 1992 a apărut albumul “Se lasă rău” şi trupa a realizat anul următor clipul video, “Cina dragonului”, difuzat pe postul de televiziune naţional. În acei ani, grupul si-a continuat activitatea concertisică: turnee în ţară, concerte, festivaluri rock în Ungaria.

În 1994 a fost lansat albumul “Armaghedon” şi clipul “Aşa e viaţa mea”.

În 1995, Celelalte Cuvinte a participat la festivalul internaţional “Skip Rock”, de la Bucureşti, alături de grupul german Kreator, din Germania. În acelaşi an, Radu Manafu s-a retras din grup.

În 1996, grupul a lansat cu Electrecord albumul “Vinil Collection”, ce conţine o parte dintre piesele înregistrate şi editate pe cele trei viniluri Electrecord din perioada ‘85-‘90.

În 1997 este realizat albumul “Ispita” care a fost, din păcate, editat numai pe MC, într-un tiraj limitat. Cu acest prilej, din propriile resurse, Celelalte Cuvinte a realizat videoclipul “Pasărea de plumb”.

În perioada 1997-2000 apariţiile în concert au fost mai rare. În acest timp s-a lucrat intens la un nou album. Activitatea concertistică a grupului s-a restrâns în principal la cluburi (Bucureşti, Cluj, Constanţa, Oradea) şi la câteva apariţii în festivaluri şi concerte în aer liber – la Braşov, Iaşi, Cluj, Deva, Sighişoara, Timişoara.

La începutul lui 2001 trupa a hotărat să nu mai apară în public până la terminarea şi finisarea înregistrărilor noului album. Acestea au avut loc la sfârşitul anului 2002. Pentru acest material discografic, Celelalte Cuvinte a semnat un contract cu Intercont Music, în 2003.

Grupul a revenit în atenţia publicului în calitate de cap de afiş la festivalul “Top T” de la Buzău, dar şi cu participarea la festivalul “Maximum Rock”, organizat la Cluj. Pe data de 12 iulie 2003, trupa Celelalte Cuvinte a susţinut un concert de come-back, la Arenele Romane, unde a fost întâmpinată cu multă căldură de fani, al căror număr, este, în mod paradoxal, în creştere.

În 2004 a lansat albumul “NOS” şi a continuat să susţină concerte. Linia conceptuală a albumului “NOS” dezvoltă şi dezbate ideea că există şi efecte negative datorate utilizării excesive şi exclusive ale mijloacelor de comunicare electronice.

În 2006, trupa Celelalte Cuvinte a aniversat 25 de ani într-un turneu prin cele mai importante oraşe din România. La Bucureşti, spectacolul aniversar s-a ţinut în Sala Mare a Teatrului Naţional, cu casa închisă.

În 2008, Celelalte Cuvinte a lansat un nou album, “Stem”, promovat printr-un turneu în marile oraşe. “Stem” a fost produs de TVR Media. Prima piesă a acestei colecţii, “Zmeie”, a beneficiat de un videoclip produs de Doru Ionescu.

În 2009-2010, trupa a continuat seria de concerte prin cluburi, în Bucureşti şi în ţară. Sfârşitul anului 2010 a fost generos cu fanii Celelalte Cuvinte. După întâlniri concertistice cu fanii din toată ţara, Celelalte Cuvinte a sărbătorit “29 de ierni” într-un concert sold-out în The Silver Church, unul dintre cele mai mari cluburi din Bucureşti, dedicat spectacolelor live. Peste 900 de fani au aniversat 29 de ani de carieră a uneia dintre cele mai iubite trupe rock din România, într-un show de peste trei ore.

In 2011, trupa a sarbatorit 30 de ani de activitate, printr-un turneu aniversar ce a cuprins 11 orase din tara. Turneul Celelalte Cuvinte – 30 de ani s-a incheiat la Bucuresti, printr-un concert – eveniment ce a avut loc la Sala Palatului, la care au participat aproximativ 4000 de persoane.

In 2013, in data de 18 octombrie a avut loc primul concert acustic de la Bucureşti, din cariera de peste 30 de ani a trupei Celelalte Cuvinte. Evenimentul intitulat „Trup şi Suflet” s-a desfăşurat la Cinema Patria. Concertul s-a desfășurat cu casa închisă, într-o atmosferă caldă și plină de emoții. Piesele trupei au fost „răstălmăcite” de cei patru muzicieni legendari în varianta acustică, fiind cântate așa cum n-au mai fost auzite niciodată. Trupa a fost chemată la bis de două ori, după un concert ce a durat peste două ore. Călin Pop la chitară acustică, Marcel Breazu la bas, Tiberiu Pop la pian, Leontin Iovan cu un set de tobe special, împreună cu inginerul de sunet Ovidiu Roșu au vrăjit audiența în cele două ore și jumătate de recital. Tabloul a fost întregit de scenografia creată special pentru conceptul concertului acustic.

In 2014 si 2015, concertul de la Cinema Patria a fost urmat de un turneu național în 14 orașe, iar la finalul anului, în decembrie, trupa a lansat DVD-ul Live Trup şi Suflet, alaturi de o remasterizare a albumului Armaghedon.

In 2016, cei de la Celelalte Cuvinte au sarbatorit 35 de ani de cariera, printr-un concert extraodinar la Arenele Romane din Bucuresti, alaturi de Conexiuni, in cadrul Campaniei Oamenii Timpului, urmat de un turneu national.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.