Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Dans Contemporan-STEPS, aflat în plină desfășurare, se va închide, duminică, 21 iunie, ora 19.00,  la Opera Maghiară din Cluj, cu spectacolul Ritualul de primăvară (Le Sacre du Printemps) de Igor Stravinsky, în regia lui Jakab Melinda şi sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt.

Faţă de ceilalţi compozitori contemporani, Igor Stravinsky reprezintă exemplul distinct al varietăţii stilistice a muzicii simfonice din secolul XX. Prima sa operă monumentală din anul 1910, intitulată ,,Pasărea de foc” (L’oiseau de feu) este un balet compus pe baza conceptului muzical postromantic, de o concentraţie exotică, care se inspiră mult din muzica lui Rimski-Korsakov, fost profesor al lui Stravinsky. Trei ani mai târziu, prin colosala piesă de orchestră intitulată ,,Ritualul de primăvară” (Le Sacre du Printemps) a reuşit chiar să şocheze spectatorii. Datorită ritmului inedit, fiecare parte componentă a muzicii ,,Ritualului de primăvară” capătă viaţă.

Baletul îşi are rădăcinile în mitul vechi potrivit căruia, prin ritualul păgân, moşnegii înţelepţi ai tribului sacrifică zeului primăverii o fecioară. Fecioara este condamnată să danseze fără oprire până la moarte pentru a trezi pământul. Dansul fecioarei alese se termină cu moartea, fata se prăbuşeşte de epuizare, devine nemişcată, ca să reînvie şi să joace din nou dansul ritual de jertfă, în acest ritual primăvara nu vine niciodată, ceremonia funerară durează fără întrerupere.

 

BILETE pot fi achiziţionate de la: standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj, de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional, pe site-ul biletmaster.ro.
Preţul biletelor este cuprins între 25-120 de lei. 

Studenţii și elevii au reducere (pe baza carnetului vizat). Bilete cu preț redus pot fi achiziționate doar de la standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj, în intervalul orar 16:30 – 19:00 (de luni până duminică). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.