13 aprilie 2018

Critici dure ale prorectorilor UBB: măsuri antinaționale ale ministerului

200 locuri bugetate pierdute de UBB în urma unei decizii a ministerului

By In Actualitate

Prorectorii UBB, cea mai mare universitate din țară, au criticat astăzi vehement tăierile de locuri bugetate anunțate recent de Ministerul Educației. 

UBB a pierdut 200 de locuri la master și doctorat.

Universitatea a trimis o scrisoare deschisă amplă ministerului în care cere explicații.

Într-o conferință de presă cei patru prorectori ai UBB s-au referit pe larg la măsura ministerului pe care au criticat-0 dur.

 

Dan Lazăr, Daniel David și Soos Ana, trei din patru prorectori ai UBB, azi, la conferința de presă. Foto clujulcultural.ro

„Dacă te uiți de afară, ce vezi? Ce e în ranking-uri, UBB, Universitatea București, universitatea Cuza, cea din Timișoara; șansa noastră ține de aceste universități și de zona de competitivitate, master și doctorat. Exact asta a fost atacată. Dacă niște inamici ai țării voiau să facă rău României, acolo atacau. Ne izolează complet de aria internațională a educației și cercetării. Eu mă tem de un lucru, foarte tare. Ministerul lucrează la clasamentul universităților; dacă se face în această logică și această ideologie, o să ne trezim că marile universități vor fi, așa și apoi se vor și inventa criterii ca să justificăm această poziție”, a spus prorectorul Daniel David.

Ce a mai afirmat prorectoru Daniel David:

Noi am cerut explicații, care e metodologia, care e formula de calcul. Să înțelegem de ce ne-au tăiat 200 locuri noi și 300 la  Univ. București. Am văzut răspunsul dat de Minister Universității din București. Suntem foarte îngrijorați, a spune Univ. din București că nu are grad de încredere ridicat, la ce oameni de stat a dat, este cel puțin îngrijorător. Nu se poate să ne jucăm cu o universitate de referință din țară. Ne-au tăiat de la masterat și doctorat, adică chiar de la competitivate. Prin aceste locuri se realizează circulația studenților și nu vom mai fi interesanți, prin tăierea acestor locuri, să intrăm în networkuri europene. În loc să ne susțină, să rămânem conectați în aria europeană acolo au atacat. Noi așa ne separăm de criteriile europene, noi facem ierarhi interne, după interesele nostre,  noi ne izolăm de Europa prin aceste măsuri

Ce a afirmat prorectorul Soos Ana: 

Am primit acum o lună jumătate o metodologie. E o ignorare a competenței și a calității învățământului de la noi. 

Să știți că noi mereu am ocupat toate locurile bugetate, am cerut în plus dar nu am primit. Nu putem înțelege de ce s-a tăiat.

Ce a afirmat prorectorul Dan Lazăr:

E un atac fără precedent a ministerului la adresa universităților.  Este fără precedent, nu îmi aduc aminte să se mai întâmple așa ceva după 1989. Modul în care dorește să ne pună în conflict cu alte universități. E un impact financiar negativ, pierdem prin aceste tăieri 8.250.000 lei! 

 Ce a spus noul prefect al studenților, Francisc Tecsi

Suntem afectați cu toții, faptul că s-au tăiat locuri de la buget va duce automat și la afectarea activităților studențești. Vom avea de suferit, vom fi nevoiți să lăsăm mai jos ștacheta. Cerem respectarea drepturilor noastre, a prestigiului greu câștigat al UBB. Ne gândim și la proteste, avem consultări în asociațiile studențești.

 

Citiți și:

UBB protestează față de repartizarea locurilor bugetate pentru Admiterea 2018

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.