15 mai 2018

“Rezistența/ Viitorul Memoriei”, proiect pentru comemorarea Holocaustului la Cluj

By In Actualitate

Proiectul Rezistența. The Future of Memory/ Viitorul Memorieiprin artă și media anunță lansarea unui catalog și o serie de evenimente educaționale în Cluj, Mediaș, Oradea și București, în perioada 23-31 mai 2018.

Proiectul Rezistența. The Future of Memory/ Viitorul Memoriei este parte integrantă din platforma transnațională Viitorul Memoriei, care s-a născut din necesitatea de a scoate la lumină adevărurile trecutului, ținute zeci de ani sub tăcere în România și Republica Moldova și în majoritatea țărilor Europei de Est. Activitățile noastre artistice prezintă lecții de istorie care înlesnesc cunoașterea trecutului, o mai bună înțelegere a prezentului și o responsabilizare față de viitor. Punând accentul pe rezistență, de această dată ne propunem să folosim exemplele de rezistență în fața legilor rasiale și a persecuțiilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca posibile modele din care putem să ne inspirăm pentru rezistența față de antisemitismul, xenofobia și rasismul care iau amploare în societatea contemporană. Prin activitățile din proiect reactivăm memoria locurilor, biografiilor și capitolelor uitate și le reinserăm în narațiunea oficială”, declară Olga Ștefan, inițiatoarea platformei.

Lansarea catalogului va fi însoțită de proiecții de filme, discuții, un tur ghidat prin Oradea, iar la Mediaș și București, de ateliere cu liceeni pe tema rezistenței de atunci și din prezent.

Catalogul Viitorul Memoriei: Rezistența reunește contribuții artistice și texte semnate de supraviețuitori și urmași ai acestora și reprezintă o sursă de bază pentru seria de evenimente educaționale și de intervenție culturală organizate în cadrul proiectului.

Catalogul include lucrări de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Răzvan Anton, Andreea și Matei Bellu, Belu Simion Făinaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminică, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti.

Seria de evenimente de lansare a catalogului va începe la Cluj, unde vom proiecta pe 23 mai de la ora 19.00 la Casa Tranzit (strada Barițiu nr. 16), în premieră în România, filmul documentar Until the last step/ Până la ultimul pas (Belarus 2016). Proiecția va fi urmată de o discuție despre platforma Viitorul Memoriei, moderată de Olga Ștefan, Csilla Konczei și Miklos Szilard.

Despre film:

PÂNĂ LA ULTIMUL PAS / UNTIL THE LAST STEP
Belarus / 2016 / 95’ / color / s.engl. / documentar
R: Boris Maftsir
Filmul descrie povestea răzmeriţei care a avut loc în 1942 în ghetoul din Lachva, un mic oraş din Belarus. Este considerată a fi prima acţiune de acest fel din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pelicula descrie, totodată, o serie de episoade de eroism din ghetouri şi istoria unei evadări surprinzătoare, precum şi încercările naziştilor de a muşamaliza masacrele comise atunci asupra populaţiei evreieşti.

Boris Maftsir este regizor de filme documentare. S-a născut la Riga, în Letonia, în fosta Uniune Sovietică. În 1970 a fost arestat de KGB şi condamnat la un an de închisoare pentru activitate zionistă. A emigrat în 1971 în Israel, unde a urmat studii de film şi televiziune la Universitatea din Tel Aviv. De-a lungul carierei a realizat peste 30 de filme şi a fost producător pentru mai mult de 200 de documentare. În 2006 a fost numit director al proiectului Names în cadrul centrului Yad Vashem, proiect care îşi propune să recupereze memoria evreilor ucişi în Holocaustul din fosta URSS. Începând cu 2012, când şi-a încheiat misiunea la Yad Vashem, Boris Maftsir şi-a dedicat întreaga activitate documentării pentru proiectul său personal, “Searching for the Unknown Holocaust”. Călătoreşte în ţările din fostul bloc sovietic – Ucraina, Rusia, Belarus, Moldova şi Ţările Baltice – pentru a cerceta evenimentele care au rămas încă necunoscute publicului larg şi care trebuie să facă parte din memoria colectivă a Holocaustului. 

Catalogul va fi distribuit gratuit la lansare.

Pentru detalii despre evenimentele organizate în cadrul platformei Viitorul Memoriei vă rugăm să consultați arhiva, care include filmări și înregistrări cu supraviețuitori și alte tipuri de documente prezentate la expozițiile din 2017 de la București, Oradea, Cluj, Iași și Chișinău.

 

 

Proiect inițiat și curatoriat de Olga Ștefan, organizatorAsociația UMA ED România

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

parteneri: Fundația Tranzit, Communitas și BMA

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.