30 ianuarie 2019

Revoluția digitală, discutată la Cluj la UTCN

By In Actualitate

Noaptea Ideilor va avea loc la Cluj în 31 ianuarie, când peste 70 de orașe din toată lumea își vor conecta ideile „față în față cu prezentul”.

Institutul Francez împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca organizează o conferință-dezbatere în limba română pe tema schimbărilor pe care revoluția digitală și inteligența artificială le vor aduce în viața și în relaționarea între oameni. Specialiști din mediul universitar și din cel privat vor aduce perspective diverse din lumea roboticii, tehnologiei și psihologiei.

Întâlnire anuală, consacrată liberei circulații a ideilor și a cunoștințelor, cea de-a 4-a ediție a Nopții ideilor, coordonată de către Institutul Francez de la Paris, va avea loc joi, 31 ianuarie 2019 cu tema „Față în față cu prezentul”. În Franța și pe cinci continente, școli și universități, institute de cercetare, muzee, centre culturale, teatre, biblioteci, Institute și Alianțe franceze sunt invitate să propună întâlniri participative privilegiate: forumuri și mese rotunde, conferințe, lecturi, concerte, proiecții, performance-uri….

De trei ani, și România participă la Noaptea Ideilor, anul acesta Institutul francez organizând zece evenimente în patru orașe, pe tema „ FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU PREZENTUL“ la București (la Institutul Francez, la Universitatea din Bucureşti, la librăria Kyralina, la sediul OIF, la Ambasada Libanului) precum și în antenele Institutului Francez, în Cluj, Iași și Timișoara.

Din ce este construit prezentul în care trăim ? Cum să facem față cerințelor prezentului? În prezent, ce trecut și ce viitor? Tema propusă invită la o privire lucidă asupra actualității, precum și la explorarea răspunsurilor și a formelor de angajament care permit îmbrățișarea mecanismelor de apărare ale vremurilor noastre. Dar formularea „Față în față cu prezentul” ne invită de asemenea la o reflecție asupra percepției prezentului: cum să facem față „dictaturii” prezentului? Ce schimbă în viețile noastre circulația instantanee a ideilor? O noapte fără bariere, în care ideile depășesc frontierele, în care fiecare formă de expresivitate își găsește locul, în care culturile se împărtășesc și în care generațiile viitoare se „trezesc”, o noapte pentru a trage semnale de alarmă, a aminti dreptul la liberă exprimare, o noapte împreună, față în față cu prezentul.

„Căutarea unei teme pentru Noaptea ideilor înseamnă a încerca formularea unei propuneri pe care fiecare loc din lume va fi liber să-l interpreteze după bunul plac, dar care va veni de asemenea „să dea tonul” în măsură să capteze, de-a lungul diversității subiectelor abordate, umorul și emoția prezentului. Prin alegerea „față în față cu prezentul” Institutul Francez înțelege în acest an să pună accentul pe luciditatea pe care prezentul ne-o cere (nu mai este timp, în numeroase domenii să ne exprimăm îngrijorările pentru ziua de mâine), dar dorim să insistăm asupra curajului și a soluționării pe care dificultățile o impun: prin formulare înțelegem „a face față”! Și apoi, pentru un eveniment care se derulează peste tot în același timp, în aceeași noapte, dar a cărui simultaneitate se complică prin jocul fuselor orare, „față în față cu prezentul” este o formulă de a privi lucrurile și cum spuneam, fiecare are propria perspectivă, trebuie ca împreună să inventăm căile viitorului.”

Dezbaterea este însoțită de expoziția ” Traducerea automată, revoluția inteligenței artificiale”.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.