Azi, când deșeurile textile ocupă locul al doilea pe planetă la poluare după produsele din industria petrolieră, reciclarea și reutilizarea materialelor vine din ce în ce mai des în discursul social. Tehnica patchwork este aproape necunoscută și nepracticată în România, dar este extrem de uzitată în Occident. Cu o vechime de peste 5.000 de ani, această artă care transformă textilele pe care nu le mai folosim în obiecte frumoase și utile, trezește din ce în ce mai mult interes.

Artista Ilse Scheckenbach (Germania) ne conduce prin intermediul lucrărilor sale dincolo de aparențe, exemplificându-ne această tehnică foarte migăloasă, care solicită multă atenție și îndemânare. 

Expoziția Arta textilă PATCHWORK a artistei Ilse Scheckenbach (Germania) poate fi vizitată la Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană. Perioada de vizitare: 10-24 martie 2021.

Intrarea este liberă

 Cuvântul „patchwork” provine din limba engleză (patch = petic / work = lucru, muncă, îndeletnicire) și înseamnă obiect sau o lucrare realizată din petice.

Încă de acum 5.000 de ani, chinezii își făceau haine căptușite după metoda patchwork. La vechii arabi s-au găsit cămăși, covoare și corturi confecționate în acest stil. În Europa, tehnica a ajuns în secolul al XIII-lea, fiind lucrate așa mai ales cuverturi de pat și fețe de pernă, dar și drapele, sacoșe, mantale și pături pentru cai. În secolul al XVI-lea, o dată cu exodul europenilor spre America, a ajuns pe continentul nou descoperit și tehnica realizării obiectelor de tip patchwork, iar femeile au păstrat secole de-a rândul acest meșteșug, în SUA fiind astăzi cea mai puternică organizație națională de profil.

 În Europa de Vest există peste tot organizații naționale de patchwork. Forul european se numește ”European Quilt Association” și organizează expoziții anuale în Birmingham, la care iau parte toate țările afiliate din Europa.

 Expoziția Arta textilă PATCHWORK cuprinde lucrări și obiecte patchwork, dar și mostre care pot îndruma publicul interesat să exerseze această tehnică.

Autoarea lucrărilor expuse, Ilse Scheckenbach din Nürnberg activează în cadrul Asociației Naționale de Patchwork din Germania, având la activ numeroase expoziții naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.