3 noiembrie 2020

”Return to Cluj”, expoziție foto despre romii de la Pata Rât la Muzeul de Artă

By In Vizual

Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu Universitatea de Artă şi Design şi Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, organizează expoziţia reputatului artist fotograf german Miron Zownir, Flashback. Return to Cluj,  în perioada 5 – 29 noiembrie 2020.

Moscova, 1995, versus România secolului XXI: o întâlnire aparent aleatorie între două proiecte ale artistului fotograf Miron Zownir în expoziția dedicată Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Selecția de fotografii din proiectul Romania Raw marchează experiența relevantă pe care Miron Zownir a avut-o în România, în calitate de artist invitat, pe parcursul rezidenței organizate de galeria Visual Kontakt în parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj, în anul 2018.

Inițiativa artistică a lui Zownir a făcut posibilă pătrunderea în intimitatea nealterată a comunității de romi care locuiesc în Pata Rât și în alte locuri din România. În cadrul prezentei expoziţii, proiectul Romania Raw este secondat de secvențe ale seriei Down and Out in Moscow, care aruncă o lumină asupra oamenilor care au trăit şi a evenimentelor care au avut loc la Moscova în 1995, un an extrem de tensionat pentru Rusia lui Boris Yeltsin. Cu ambele proiecte, Miron Zownir surprinde momente din care poate face parte și devine, astfel, martor la situații extreme care dezvăluie starea psihologică pură a individului, fapt care facilitează, în consecință, accesul privitorului la o realitate ireductibilă.

Miron Zownir s-a născut în 1953 la Karlsruhe și locuiește la Berlin. El a fost numit de autorul american Terry Southern drept „poetul fotografiei radicale”, iar lucrările sale cu proscriși sociali sunt expuse, în mod regulat, în întreaga lume. Pe lângă fotografie, Miron Zownir s-a afirmat, de asemenea, ca un cineast respectat și autor de romane poliţiste.

Expoziția este curatoriată de Olimpia Bera, coordonată de Alexandra Sârbu. Ea coincide cu publicarea unui catalog al proiectului lui Zownir, Romania Raw, la editura PogoBooks.

În contextul situaţiei extraordinare provocate de pandemia de COVID-19 şi a restricţiilor de circulaţie în vigoare la nivel european, expoziţia Flashback. Return to Cluj nu va putea beneficia de vernisaj. Expoziţia va fi, însă, accesibilă publicului spre vizitare pe întreaga durată a perioadei 5 – 29 noiembrie 2020, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30. 

Publicul vizitator este rugat insistent să sprijine eforturile instituţiei noastre de a limita răspândirea şi contractarea virusului SARS-CoV-2, prin respectarea strictă a regulilor obligatorii de igienă personală, distanţare fizică şi acces în muzeu.

Pentru mai multe detalii referitoare la măsurile de protecţie sanitară, puteţi accesa AICI 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.