27 martie 2017

Renumita actriță Oana Pellea negociază cu Teatrul Național să joace la Cluj

By In Esenţial, Teatru

Renumita actriță Oana Pellea a fost invitata evenimentului intitulat Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj (TNC).

De la ora 18.00 ea  a discutat o oră și jumătate cu publicul clujean, dominat de studenți și chiar de elevi.

Discuția a fost moderată de Ștefana Pop-Curșeu, directorul artistic al TNC deși pe program era trecut directorul Mihai Măniuțiu. Acesta a fost reținut la Ministerul Culturii cu probleme, a explicat Curșeu.

Oana Pellea în plin dialog

Oana Pellea a rămas același actor senzațional, o personalitate fascinantă, atractivă. Îmbrăcată într-o rochie neagră, Pellea a dialogat franc, deschis, sincer până la lacrimi, când a amintit de Olga Tudorache, de exemplu, cu publicul clujean.

Am reținut ideea că actrița se află în pline negocieri ca să aducă la Cluj un spectacol de la București, renumit, intitulat Efectul razelor gama de Paul Zindel, regia de Mariana Cămărăşan. E o piesă tare “mișto”, a spus Pellea.

“Mie îmi place foarte mult să joc la Cluj. Aici nu suntă telefoanele mobile în timpul spectacolului, nu? Ei. la București sună. Aici e o scenă specială, unde au jucat mari actori, sau joacă. Am cunoscut-o bine pe Gina Patrichi, ce mare actriță, îl cunosc pe marele Anton Tauf și atâția alții. Eu consider publicul  de teatru din Cluj nomber one. Dacă se fac rost de bani eu vin, e o piesă cu patru actrițe, o piesă adevărată. Un drum de București e costisitor. M-aș bucura să pot să aduc spectacolul, să joc aici”, a spus actrița.

“Facem tot posibilul”, a întărit Ștefana Pop-Curșeu.

Dialog de mare efect

Dialogul cu publicul a fost de mare efect. S-a discutat intens, sincer, fără menajamente. Noua generație, tinerii din sală au pus întrebări directe, unele incomode. Gata cu frica de întrebări, curiozitatea a dominat dialogul de astăzi.

Întrebată cum definește actoria, Pellea a răspuns franc:

“Actoria este o profesie pe care eu nu știu să o explic. Cum este posibil ca până la ora șase fără zece să fii Oana Pellea și de la ora șase și un minut să fii Ioana d’Arc? E o sămânță de miracol, de magie, de secret și e bine să rămână așa. E multă muncă și talentul este ultimul pe listă, așa cum bine știți. Actoria este un dar și, ca orice dar, trebuie onorat”.

Actrița a răspuns unor întrebări din sală privind anticorupția și rolul actorului ca voce a societății civile.

“Da, jos corupția, da jos corupția, absolut clar. Am și acum insigna cu #rezist. Da, eu cred că actorul trebuie să fie o astfel de voce, a societății civile. Dar uite că alții nu sunt de acord”, a spus ea. Pellea a fost una din vocile care au sprijinit protestele anti oug 13.

Actrița a acordat timp de zeci de minute autografe pe volumul sau, Jurnal, aparut la ed. Humanitas.

Ziua Porților Deschise la TNC a însemnat o zi întreagă de evenimente.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.