19 iunie 2016

Old Monsters of Rock. Cum a fost la primul concert Rainbow după 20 de ani

By In Cooltura, Esenţial
EXCLUSIV. Primul concert al celebrei trupe britanice de hard rock, Rainbow, condusă de legendarul chitarist Ritchie Blackmore a avut loc pe 17 iunie 2016, după 20 de ani de la precendentul concert. Un  eveniment memorabil pentru lumea rock-ului mondial.
Un cititor al siteului clujulcultural.ro, clujeanul Sorin Roman, mare fan al muzicii de calitate, rock, jazz, blues, a participat la concertul Monsters of Rock. Alături de Rainbow, trupă refăcută recent de Blackmore, au cântat şi alte două trupe britanice cunoscute, Thin Lizzy şi Manfred Man.
Showul intitulat Monsters of Rock a avut loc la Goarhausen, în apropiere de Koblenz, Germania.

Iată cronica lui Sorin Roman:

După 19 ani în care s-a retras în zona muzicii medievale, Ritchie Blackmore, chitarist de excepție în Deep Purple si fondator al trupei Rainbow, revine pentru trei show-uri în lumea rock-ului.
Primul show, la care am avut plăcerea si bucuria să particip a fost organizat sub sigla Monster’s of Rock si a avut loc în aer liber, intr-o zona de munte pe malul Rinului în apropiere de renumita stâncă ce a facut-o atât de celebra pe Lorelei, frumoasa care a zdrobit inimile și vasele atâtor marinari si care a inspirat atâtea legende si atâția poeți.
poza 1

Pe versantul de vis a vis se va desfășura marele eveniment- foto Sorin Roman

Așteptarea zilei concertului a fost grea si încărcată de emoții, deoarece toata săptămâna premergătoare a plouat si îmi doream să existe condiții meteo favorabile pentru un asemenea eveniment.
Pornim așadar la drum vineri dimineață (pe la 11.00) cu plecare din Bonn, stiind că până la locul concertului, pe care îl mai vizitasem în urma cu câțiva ani, ar trebui să facem cu mașina vreo oră jumate. Nerăbdători să ajungem la locul de desfășurare cat mai repede am decis pe drum să folosim una din renumitele autostrăzi germane, în defavoarea drumului vechi, deosebit de frumos dar plin de serpentine. La ieșirea de pe autostrada, încercând să urmărim traseul propus de navigația GPS ajungem în final pe un drum aflat în construcție care ne recomanda un ocol de 40 minute. Încercăm să ignorăm recomandarea de ocolire forțând accesul pe drumul respectiv, pentru ca după vreo 10 km sa ajungem la locul unde se lucra si peste care nu mai puteam trece. Așa ca facem cale întoarsă și folosim ruta ocolitoare pe care ne-au recomandat-o drumarii.  Nu intrăm în panică deoarece timp aveam destul. Ne dăm seama că am ajuns la un ferriboat si nu la un pod, așa cum am sperat, dar experienta nu a fost dezamăgitoare, poate din contra. Costul de 7 euro fiind nesemnificativ.
Ajungem intr-un final la locul mult dorit, unde suntem ghidati să parcăm ordonat pe un camp cu iarba proaspăt cosită, dar totuși moale, desfundat , de la multele ploi din ultimele zile. Nu am specificat că pe drum am trecut prin momente în care o ploaie torențială aproape ne descuraja să mergem mai departe. Totuși la locul unde urma să se desfășoare concertul, atmosfera era plăcuta, soarele din când în când ne zâmbea dintre norii fioroși de munte.
13457697_1110044289041180_820714507_n
 Locul era deja înțesat de rockeri , de tarabe unde se vindeau tricouri inscripționate sau tarabe cu nelipsitii wursti grill sau cu bere.
După ce am degustat evident si noi care un carnat nemțesc si cate o bere, timp în care am îndurat si o repriză de ploaie, am decis să mai așteptăm o ora in mașină până să se deschidă accesul în zona unde avea să aibă loc concertul. Desigur faptul că am așteptat în mașină ne-a scutit de o nouă repriza de ploaie, însă decizia se pare ca a fost neinspirată prin faptul că atunci când am decis să intrăm , am fost nevoiți să așteptăm circa o oră pentru control. Aş considera un minus mare în organizare faptul că au fost instalate doar vreo 6-8 porți pe unde intra câte o persoană care avea să fie controlată pentru a nu introduce în interior băuturi, mâncare, aparate de fotografiat. În fine, așteptatul acesta se făcea în timp ce am mai îndurat o repriză de ploaie, iar pe jos se crea o adevărată mlaștină de noroi.
Thin Lizzy
Până la urmă am intrat si chiar in momentele acelea începea să cânte Thin Lizzy, unde au cântat Phil Lynott şi regretatul Gary Moore. (ambii decedaţi n.n)
Trupa legendara a anilor 70 care a dat hituri care i-a încântat pe părinții, frații sau verii noștri mai mari si pe care le-a tradus (copiat/cover-at) cu atâta succes Iris a creat o atmosferă promițătoare pentru ce avea să urmeze. Publicul se simte bine, cânta împreună cu cei de pe scena, sunetul ok, atmosferă excelentă. Se cumpără bere şi wursti. Pentru un amator de muzica old-rock a fost excelent. Surprinzător, publicul în ceea mai mare parte german știa multe din versuri. (Aminteam ca media de vârstă era undeva la 40+) .
13460776_1110044765707799_1255022921_o
Manfred Mann
După show-ul reușit al celor de la Thin Lizzy urmează o altă vedetă a anilor 70, Manfred Mann, care este întâmpinat cu mare căldură de spectatorii care încep să umple spațiul care la început părea generos. Scena era amplasată la baza unui deal, într-un spatiu sub forma de amfiteatru,  pe culmi fiind amplasate tarabele cu bere şi wurşti . În timpul concertului celor de la Thin Lizzy a “tras” şi o scurtă repriză de ploaie, lucru care  trebuie menționat pentru a înțelege cât de cât noroiul care s-a creat pe dealul cu pricina,  si care punea serios la treaba simțul echilibrului spectatorilor dornici de mâncare sau de bere. Evident va îmaginaţi cît de curați erau cei care au exagerat cu consumul de bere sau chiar cei care încercând să țină berile în echilibru, au preferat să cadă în noroi decât să verse vreo picătură.
13460853_1110043405707935_1565594077_o
Așadar imaginea e completă. Bere, noroi, cate o repriză de ploaie din când în când şi muzică bună. Așa se termină si show-ul lui Manfred Mann ale cărui melodii, multe, părea că le cunoaștem, dar nu știam de unde. Publicul a fost cald, a cântat versurile, a colaborat cu muzicienii. Au fost  amintiti câțiva mari dispăruți: Gary Moore, Lemmy Kilmister, Ronnie James Dio.
13467504_1110044499041159_481566108_o
Urmează o pauză de reamenajare a scenei pentru marele eveniment. Concertul mult așteptat al marelui Ritchie Blackmore şi al său Rainbow.
And now Rainboowww
Este ora 21.00, scena încă se pregătește. Dealul fierbe, mulțimea de oameni mișună, forfotă mare. Eu estimez că sunt peste 5000 de oameni, cei care se pricep spun că sunt peste 13000. În boxe se aude pentru a doua oară Jimi Hendrix cu Hey Joe. Publicul cântă.
.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.