Regizorul Radu Muntean este (şi) anul acesta prezent la Festivalul de film de la Cannes, în secţiunea “La Quinzaine des réalisateurs”, cu ultima sa peliculă «Întregalde». Rolurile principale sunt interpretate de Maria Popistaşu – o «abonată» pe genericele lui Muntean – Ilona Brezoianu, Alexandru Bogdan şi Luca Sabin, un (extraordinar) actor neprofesionist. Filmul a fost primit cu entuziasm pe Croazetă, lucru care nu i-a displăcut regizorului. In interviul pe care ni l-a acordat, Radu Muntean povesteşte pentru început cum i-a venit idea să abordeze acest subiect – un grup de voluntari care merg cu ajutoare în nişte sate izolate se regăsesc blocaţi într-o pădure – apoi colaborarea cu actorii şi cum ar vrea să fie primit de spectatori acest film care vorbeşte (printre altele) despre altruism, generozitate şi empatie.

Radu MUNTEAN: S-au întâlnit două idei pe care le-am avut la un moment dat acum vreo 11 ani. Am aflat de cluburile de offroad care în mod normal fac competiții de offroad, dar o dată pe an fac expediții umanitare în zone izolate în care oamenii pot comunica foarte greu, cel puțin în timpul iernii. Duc saci cu ajutoare. Dacă vreți fac pe Moș Crăciun. Mi s-a părut interesant de sondat chestia asta cu limitele generozității, până unde faci lucrurile pentru tine, cât ești de generos atunci când ești confortabil să fii generos și când viața ți-e pusă în pericol sau lucrurile devin mai periculoase dacă îți păstrezi tendința de a fi altruist.

Vasile DAMIAN: E mai ușor să fii generos când ești la căldurică și bine îmbrăcat decât în mocirlă și pe frig.

R.M: Absolut, dar sigur că nu mi-am propus în niciun fel să judec acești oameni. Doar mi s-a părut un punct de plecare bun pentru a sonda tema asta. În plus, ideea asta s-a întâlnit cu intenția, cu nevoia de a face un film low budget cu 3–4 personaje într-o mașină. Pe vremea aia, acum 11 ani, era foarte greu la CNC. Era un impas. Nu prea mai erau bani. Atunci m-am gândit că ar fi bine să fac un film fără CNC dacă se poate, cu bani puțini. Dar până la urmă nu am calculat grozav. Până la urmă filmul nu a fost chiar foarte low budget. A lumina noaptea păduri întregi nu e chiar foarte ieftin. Am avut noroc până la urmă că am obținut și finanțare de la CNC. A venit asta într-un moment bun. Așa că am reușit să fac filmul.

Mai multe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.