25 iulie 2013

Regizorul Radu Mihăileanu, premiat la Festivalul Ventotene

By In A 7-a, Actualitate

Regizorul român Radu Mihăileanu va primi premiul “Vento d’Europa” al Festivalului de film de la Ventotene (Italia). Distincţia recompensează artişti care prin lucrările lor au promovat ideea unei culturi europene, informează Institutul Cultural Român de la Veneţia.

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului de Film de la Ventotene, care se va desfăşura între 25 iulie şi 2 august, aduce în prim-plan cinematografia internaţională şi protagoniştii acesteia.

La ediţia de anul acesta a festivalului va fi acordat pentru prima dată premiul “Vento d’Europa”. Distinţia va fi acordată unui artist care prin lucrările sale a promovat ideea unei culturi europene.

Astfel, premiul “Vento d’Europa 2013” va fi acordat cineastului român Radu Mihăileanu.

Născut în 1958, la Bucureşti, Radu Mihăileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, după ce a evadat din lagărul de concentrare unde fusese deportat de nazişti, şi-a schimbat identitatea.

Mihăileanu a debutat în lungmetraj cu “Trahir”, care a obţinut Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu cel de-al doilea film, “Trenul vieţii/ Train de vie”, care a primit premiul FIPRESCI la Veneţia şi premiul publicului la Sundance. Filmul a fost prezentat şi la TIFF.

Radu Mihăileanu şi-a reconfirmat talentul şi dragostea pentru temele sale favorite – exilul şi identitatea naţională – cu “Trăieşte/ Va, vis et deviens!”, recompensat cu Label Europa Cinemas şi premiul publicului secţiunii Panorama la Festivalul de la Berlin şi cu premiul pentru cel mai bun scenariu original la gala César 2005.

În 2009, Mihăileanu a scris şi a regizat “Concertul”, nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, premiat cu César pentru cel mai bun sunet şi cea mai bună coloană sonoră şi laureat al galei Gopo 2010 la categoriile “montaj”, “scenografie”, “machiaj/coafură” şi “muzică originală”. De asemenea, şi acest film a fost prezentat la TIFF.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.