7 decembrie 2017

Regizoarea Kovács Ildikó, omagiată la “Puck”

By In Actualitate, Teatru

Regizoarea Kovács Ildikó, personalitate marcantă în istoria Teatrului de Păpuși „Puck” ar fi împlinit în aceste zile vârsta de 90 de ani.

În memoria personalității și carierei sale remarcabile, instituția organizează o serie de evenimente vineri, 8 decembrie.

Vor avea loc depuneri de coroane, prezentarea a două spectacole regizate de Kovács Ildikó, vernisajul unei expoziții de fotografie și grafică, prezentarea monografiei Kovács Ildikó și o proiecție de film. Intrarea la evenimente este gratuită.

Ziua omagială va începe vineri, 8 decembrie, de la ora 9.00, cu o depunere de coroane la mormântul Kovács Ildikó din Cimitirul Central. De la ora 11.00,  se va juca spectacolul „Vitéz László și moara blestemată” în regia doamnei Kovács Ildikó. Interpretează Pályi János. Vârsta minimă recomandată este de trei ani.

De la ora 16.00, foaierul instituției va găzdui vernisajul și prezentarea monografiei Kovács Ildikó, regizor de teatru de păpuși. Vor lua parte în calitate de invitați  Szebeni Zsuzsa, directorul Institutului Cultural Maghiar „Balassi” din Sfântu Gheorghe, Năstasă Kovács Annamária, traducătoarea monografiei și Ács Piroska, director al Institutului și Muzeului de Istorie a Teatrului din Budapesta. De la ora 16.40 participanții la manifestări vor avea parte de o proiecție surpriză la sala de spectacole a Teatrului ”Puck”. De la ora 17.00 este programată prezentarea „Geneza lumii pe scena teatrului de păpuși”, susținută de Fekete Anetta, istoric de teatru și muzeolog. Discuțiile vor fi moderate de regizoarea Varga Ibolya.

 

De la ora 19 este programat pe aceeași scenă „Fârtații și dracii”, spectacol al secției maghiare a Teatrului „Puck”. Regia este semnată de Kovács Ildikó. Interpretează Balogh Dorottya, György László și Kötő Áron.

Intrarea la toate aceste manifestări este liberă

Două spectacole cu Vitéz László regizate de Kovács Ildikó

 In spectacolul „Vitéz László și moara blestemată” (care se joacă de la ora 11), moara este ocupată de draci si de stafii care împiedică măcinarea grâului, lăsându-i pe oameni fără pâine. Morarul îi cere ajutorul lui Vitéz László, iar el se luptă nu numai cu dracii, ci și cu moartea. Spectacolul este regizat de Kovács Ildikó în colaborare cu Majoros Gyula, iar personajele sunt interpretate de Pályi János. Este un spectacol antrenant recomandat copiilor de peste 3 ani.

În al doilea spectacol „Fârtații și dracii” (de la ora 19), același personaj popular apare într-o postură diferită. De această dată, Vitéz László apare împreună cu Vasilache. Amândoi au tendința să recurgă la minciună și ceartă, dar au și calități precum vitejia, sinceritatea și iubirea. Ceea ce îi caracterizează pe amândoi este optimismul infinit, ajungând în final să învingă diavolul și moartea.

Un alt farmec al producției este că între interpreții spectacolului o regăsim pe cea mai nouă actriță, Balogh Dorottya și pe cel mai experimentat actor, György László, membri ai secției maghiare a Teatrului de Păpuși Puck. Al treilea actor din distribuție este Kötő Áron, cel care a compus și interpretează muzica spectacolului. Vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Moștenirea lui Kovács Ildikó

Activitatea de regizor, formator de teatru de păpuși, precum și lucrările sale teoretice din domeniu o recomandă pe artista născută la Sfântu Gheorghe printre cele mai însemnate personalități ale teatrului de păpuși din Europa.

Personalitatea carismatică a doamnei Kovács Ildikó a definit profilul și evoluția profesională a Teatrului de Păpuși din Cluj Napoca (între 1958 și 1984), iar mai târziu, a Teatrului de Păpuși Ciróka din Kecskemét (în anii 90). Aceste două teatre de păpuși au avut o influență majoră în dezvoltarea teatrelor de păpuși contemporane din România și Ungaria. De asemenea, repertoriile celor mai importante teatre de păpuși din România și Ungaria includ spectacole regizate de Kovács Ildikó.

Regizoarea a lucrat împreună cu scriitori ca: Tamási Áron, Mészöly Miklós, Bajor Andor, Zalán Tibor sau compozitori ca: Vermesy Péter, Orbán György, Csiky Boldizsár.

Multe figuri remarcabile ale teatrelor de păpuși din Ungaria și România au fost îndrumate de Kovács Ildikó în primii pași ai carierei. În Ungaria mai mulți posesori ai premiului Blettner pot atesta acest lucru: Csák Zsolt, Kiss Rita, Kovács Géza, Rumi László, Pályi János – nume care sunt cunoscute și în Transilvania.

Kovács Ildikó se numără printre cei mai însemnați artiști maghiari ai teatrelor de păpuși europene, împreună cu familia Hincz, Orbók Lóránd, Blattner Géza, Kemény Henrik, Rév István, Kós Lajos, Koós Iván, Remsey Iván.

Două dintre spectacolele regizate de Kovács Ildikó se păstrează încă în repertoriul Teatrului de Păpuși Puck din Cluj Napoca: Ursulețul Winnie Pooh și Fârtații și Dracii. Pe lângă acestea, mai multe înregistrări video, interviuri și fotografii, o monografie semnată de Szebeni Zsuzsa, precum și foarte mulți artiști contemporani păstrează memoria doamnei Kovács Ildikó și promovează importanța vocației de artist în teatrul de păpuși.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituțieicuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. De asemenea, din 2006 a fost lansat programul Nocturne cu spectacole adresate adulţilor. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.